Mads Mikkelsen 58 let


Dánský herec, celým jménem Mads Dittmann Mikkelsen, se narodil v roce 1965 v kodaňské čtvrti Østerbro. Dříve než se vrhl na hereckou dráhu, pracoval 8 let jako profesionální tanečník. Herecké vzdělání získal Mikkelsen na herecké škole při divadle v Århusu. Školu zakončil v roce 1996. Co se týká soukromého života je Mads Mikkelsen, který za svůj nejoblíbenější film považuje Taxikáře od Martina Scorseseho, od roku 1987 ženatý s dánskou choreografkou Hanne Jacobsen. Mají spolu 2 děti, Violu a Carla. Madsův o rok starší bratr Lars je též známým dánským hercem. Dohromady stáli před kamerou ve filmu CAFÉ HECTOR a seriálu REJSEHOLDET.

Poté si Mikkelsen zahrál v cenami ověšeném thrilleru BLEEDER, a po něm následovala od roku 2000 do r. 2004 hlavní mužská role Allana Fischera v dánském televizním seriálu REJSEHOLDET. Seriál o speciální zásahové jednotce, která pomáhá v Dánsku místní policii s řešením násilných zločinů, byl vychvalován kritiky a Mikkelsen se stal s konečnou platností skandinávskou filmovou a televizní hvězdou. Dánský, cenami ověnčený televizní seriál, který si v celkem 32 pokračováních vzal za vzor skutečné zločiny, vyhrál v roce 2002 americkou filmovou cenu Emmy.

Paralelně s úspěchem seriálu REJSEHOLDET a většími filmovými rolemi, soustředila dánská média na 182 cm vysokého charismatického herce pozornost a oslavovala ho jako muže s největším sexappealem v Dánsku. V akční komedii Andrease Thomase Jensena BLIKAJÍCÍ SVĚTLA (Blinkende Lygter) patřil Mikkelsen spolu s Ulrichem Thomsenem a Nikolajem Lie Kaasem ke skupině kodaňských zlodějíčků, kteří přechytračili šéfa podsvětí. V následujících letech následovala hlavní role v romantické komedii EN KORT EN LANG a v mezinárodně úspěšné tragikomedii WILBUR SE CHCE ZABÍT (Wilbur Wants to Kill Himself), za kterou byl odměněn dánskou cenou Zulu.

V roce 2002 následovala spolupráce s dánskou představitelkou hnutí Dogma, režisérkou Sussane Bier na filmu ELSKER DIG FOR EVIGT (Open Hearts). Zde hrál Mikkelsen ženatého doktora Nielse, který se pustí do aféry s mladou Cæcilií, poté co Nielseho žena srazí a těžce zraní Cæciliina přítele. Tímto filmem se stal Mikkelsen známým i pro zahraniční publikum. Film získal přízeň kritiků a diváků a bylo na něj pamatováno i při rozdílení mnohých cen. Mezi nimi byly např. Cena dánské filmové akademie, cena Robert a cena Bodil, které jsou udíleny Svazem dánských filmových kritiků. Mikkelsen sám obdržel také nominaci na cenu Robert a Bodil jako nejlepší hlavní představitel.


22.11.1965
Østerbro, København, Dánsko
Mads Mikkelsen csfd

BastardDust BunnyIndiana Jones a nástroj osuduThe Billion Dollar SpyFantastická zvířata: Brumbálova tajemstvíChaosChlastRytíři spravedlnostiPolarArctic: Ledové pekloU brány věčnostiDoktor StrangeRogue One: Star Wars StoryO kuřatech a lidechSpásaCharlie musí zemřítMichael KohlhaasHonKrálovská aféraMove OnTři mušketýřiMuumi ja punainen pyrstötähtiSouboj TitánůBarbarCoco Chanel & Igor StravinskyDie TürPlamen a CitronCasino RoyalePo svatběSetkání v PrazeVýchodiskoAdamova jablkaDealer IIKrál ArtušTorremolinos 73ŘezníciDinaOtevřená srdceWilbur se chce zabítMonin světRozhýbej to!Blikající světlaBleederNa scestíNattens engelDealerKlovnLokiHannibal


Aktualizace osobnostního profilu Mads Mikkelsen: 22.11. 2023 11:59