Julie Walters 74 let


Julia Mary Walters se narodila 22. února 1950 v anglickém městečku Smethwick v Západním Midlandu nedaleko Birminghamu. Julie pochází ze tří dětí a narodila se jako nejmladší potomek a zároveň jako jediná dcera do irskokatolické rodiny. Juliino vlastní narození bylo velmi komplikované. Během porodu měla pupeční šňůru ovinutou kolem krku a byl dokonce přivolán kněz, aby udělil poslední pomazání. Julie se však jako zázrakem narodila v pořádku a svůj vlastní porod přežila. Její matka Mary Bridget (vlastním jménem O´Brien) byla poštovní úřednicí a její otec Thomas Walters byl stavitelem a dekoratérem. V 18 letech se na přání matky stala ošetřovatelkou a jejím prvním zaměstnáním se stala birminghamská Queen Elizabeth Hospital, kde pracovala jeden rok. V té době se také bláznivě zamilovala a poznala tak svou první opravdovou lásku. Její přítel tehdy studoval sociologii v Manchesteru a byl to právě on, kdo u ní rozpoznal výrazné herecké schopnosti a povzbuzoval ji v rozhodnutí zanechat kariéry ošetřovatelky a stát se herečkou. Julie tedy i přes výrazný nesouhlas své matky odešla z nemocnice a přestěhovala se za svým přítelem do Manchesteru. Zde začala studovat angličtinu a drama na vysoké škole, konkrétně na Manchester Polytechnic (nyní Manchester Metropolitan University).

Avšak nakonec největší filmové slávy Julie Walters dosáhla za výrazné pomoci divadla. Ještě před televizní spoluprací s Woodovou totiž získala hlavní roli ve světové premiéře divadelní hry Educating Rita, jejímž autorem je Willy Russel. Poprvé se tato hra hrála v Londýně v červnu 1980 a Waltersová svým jedinečným a nepřekonatelným výkonem doslova zazářila a dosáhla ohromné slávy a uznání. Za svůj výkon v roli kadeřnice, která není spokojená se svým životem a rozhodne se zapsat ke studiu na univerzitě, aby si zvýšila své společenské postavení, dokonce Waltersová získala ocenění Variety Critic´s a také ocenění London Critic´s Circle Awards. A tak se nelze ani divit, že po obrovském úspěchu byla tato divadelní hra převedena na filmové plátno. Stalo se tak v roce 1983, název zůstal nezměněný, v české distribuci se film jmenuje RITA SE VZDĚLÁVÁ. Julie Walters dostala šanci si ve filmové verzi svou roli z divadla zopakovat. A znovu si vedla velmi dobře, jejím hereckým kolegou se ve filmu stal Michael Caine a byl to úspěch, film získal tři nominace na Oscara a jedna z těchto nominací byla právě za vynikající výkon Julie, která tak ve 33 letech zakusila, jaké to je být nominovaná na Oscara. Film bohužel ani jednu nominaci neproměnil. Oscar ale nebylo jediné ocenění, na které byla Julie za svůj výkon v tomto filmu nominovaná. A s výjimkou nominace na cenu BAFTA v kategorii „Objev roku“ všechny další nominace už dokázala proměnit, a tak se stala držitelkou ceny BAFTA v kategorii „Nejlepší herečka“ a zároveň hrdou majitelkou Zlatého glóbu. Po tomto úspěchu tedy přicházely další a další role a nominace na filmová ocenění se jen hromadily. Ještě předtím, než si zahrála v tomto úspěšném filmu, však vytvořila jednu ze svých prvních vážných rolí před televizní kamerou, a to sice v televizní minisérii BOYS FROM THE BLACKSTUFF (1982). A právě za výkon v tomto pětidílném televizním filmu získala svou vůbec první nominaci na filmovou cenu, konkrétně se jednalo o nominaci na cenu BAFTA, která však zůstala neproměněna.

Samozřejmě s postupem let získávala stále více hereckých zkušeností a její filmografie se začala postupně zaplňovat. A tak se stalo, že v roce 1985 se svou kamarádkou a spolupracovnicí Victorií Woodovou začaly znovu společně pracovat na dalším projektu, konkrétně na novém komediálním seriálu, tentokráte pro BBC. Seriál dostal název VICTORIA WOOD: AS SEEN ON TV, na televizních obrazovkách se udržel 2 roky a za tuto dobu vzniklo celkem 13 epizod. A zde Julie Walters vytvořila jednu ze svých nejznámějších komediálních rolí, za kterou dokonce získala nominaci na cenu BAFTA za nejlepší komediální výkon. Zahrála si zde paní Overallovou v krátkém seriálu ACORN ANTIQUES, který byl nedílnou součástí výše zmíněného seriálu. Jednalo se o parodii na tzv. mýdlové opery, každý díl měl délku kolem 6 minut a vzniklo celkem 11 dílů. Tato parodie se divákům natolik zalíbila, že v roce 2005 vznikl podle jejího námětu divadelní muzikál (nazvaný Acorn Antiques: The Musical!) a Julie Walters si tam svou roli po nějakých 20 letech zopakovala a zaujala natolik, že získala nominaci na prestižní divadelní cenu Laurence Olivier Award a také nominaci na další divadelní cenu What's On Stage Awards. Tento muzikál byl také ve stejném roce zfilmován, a to samozřejmě opět za přítomnosti Julie Walters.

Ale zpět do poloviny 80. let. Julie už v té době byla známou herečkou, a tak samozřejmě neměla o práci nouzi. V roce 1987 si například zahrála hned ve dvou celovečerních filmech. Tím prvním byl kritiky ceněný film PRICK UP YOUR EARS, kde si zahrála matku známého spisovatele Joe Ortona (kterého ztvárnil Gary Oldman). Druhý film z tohoto roku nese název PERSONAL SERVICES a Julie, která zde ztvárnila hlavní roli servírky, která se stává úspěšnou majitelkou bordelu, získala za tuto roli další nominaci na cenu BAFTA. V roce 1988 přichází jedna z nejšťastnějších událostí v Juliině životě. 26. dubna 1988 se jí a jejímu partnerovi Grantovi Roffeymu narodil první a vlastně jediný potomek, a to sice dcera, která dostala jméno Maisie Mae Roffey. Avšak relativně brzo po této události štěstí vystřídal smutek. Rok 1989 se totiž zapisuje do Juliiny paměti jako rok, kdy navždy ztratila svou matku. Právě v tomto roce totiž její matka zemřela. Ale i přes svůj smutek Julie na práci rozhodně nezanevřela, a tak se ještě v tomtéž roce znovu spojila se svou kamarádkou Victorií Wood a účinkovala v jejím komediálním seriálu VICTORIA WOOD, který má celkem 6 dílů. V témže roce se pak také objevila jako paní Peachumová ve filmové verzi muzikálu Žebrácká opera, která byla pro účely filmu přejmenována jako MACK THE KNIFE. V roce 1990 však přichází další smutná událost, na kterou Julie asi jen velmi nerada vzpomíná. Její dvouletá dcerka totiž právě v tomto roce onemocněla leukémií. Ale jako zázrakem se dokázala uzdravit a tuto zákeřnou nemoc přežít. A tak se Julie s čistým svědomím mohla pustit znovu do herecké práce. Další výraznější filmová role přišla v roce 1991, kdy si Julie zahrála ve filmu STEPPING OUT. Za ztvárnění Very v tomto filmu získala již svou šestou nominaci na cenu BAFTA. V tomto roce si také Julie vyzkoušela roli moderátorky v televizním pořadu JULIE WALTERS AND FRIENDS, kde spolu se svými kolegy zahrála napsané příspěvky od Victorie Wood a Alana Bennetta. Jednalo se však o jednorázovou záležitost a zůstalo jen u jednoho dílu. Z dalších Juliiných rolí bych se ještě zmínil o ztvárnění Diany Longdenové v televizním filmu KDE CHYBĚJÍ SLOVA (Wide-Eyed and Legless), kde si zahrála manželku Jima Broadbenta. Tento film byl natočen v roce 1993 a Julie za něj získala další nominaci na cenu BAFTA.


22.2.1950
Smethwick, West Midlands, England, Velká Británie
Julie Walters csfd

The Abominable Snow BabyTajemná zahradaPsí veličenstvoMamma Mia! Here We Go AgainMary Poppins se vracíSherlock KoumesWild RoseFilmové hvězdy neumírají v LiverpooluPaddington 2BrooklynEffie GrayováPaddingtonHarry Hill Movie, TheJustin: Jak se stát rytířemŽivotní šanceRebelkaGnomeo & JulieHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Harry Potter a Relikvie smrti - část 1MoHarry Potter a Princ dvojí krveMid Life ChristmasShort Stay in Switzerland, AMamma Mia!Obscenita - Příběh Mary WhitehouseovéHarry Potter a Fénixův řádVášeň a citAcorn Antiques: The MusicalLekce řízeníZáhady Sally Lockhartové - Rubín v kouřiSoumrak nad Jižní AfrikouŘeditelkaHarry Potter a vězeň z AzkabanuMickybo a jáHolky z kalendářeNávratHarry Potter a Tajemná komnataMurderTři sestry a jeden pohřebCesta domůHarry Potter a Kámen mudrcůProkletý láskouBilly ElliotJulie Walters Is an Alien in New YorkGirls' NightJack and the BeanstalkTitanic TownDrzé holkyIntimate RelationsBambino mioPat and MargaretRequiem ApacheSesterská láskaClothes in the WardrobeKde chybějí slovaGerald nebo Geraldina?Victoria Wood's All Day BreakfastStepping OutTáta na zabitíMackie Messer


Aktualizace osobnostního profilu Julie Walters: 1.11. 2023 02:43