Marcela Nohýnková 75 let


Marcela Nohýnková, rozená Mlacovská, pochází z Brna, kde také vystudovala Státní konzervatoř, načež si herecké vzdělání doplnila na pražské DAMU (1966-1970). Po absolutoriu nastoupila do Klicperova divadla v Hradci Králové (1970-1971), po jedné sezóně pak přešla do pražského Divadla Za branou (1971-1972), které však bylo nedlouho poté zrušeno a další cesta Nohýnkové vedla do Městského divadla v Kolíně (1972-1985), účinkovala také v zájezdovém souboru Maringotka. V roce 1985 pak našla útočiště v Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou), kde již dlouhodobě působil její manžel Miroslav Nohýnek. Na této scéně působí Nohýnková dodnes, pohostinsky hraje ale také v představeních divadelní společnosti Háta. V současnosti ji můžeme vidět v několika hrách v Branickém divadle. Nohýnková na divadle nikdy nehrála hlavní role, její repertoárový záběr je ale široký. Uplatnila se ve světové i domácí klasice (Romeo a Julie, Maryša, Cyrano z Bergeracu, Gazdina roba), ale i v moderních hrách (Ostře sledované vlaky, Přes přísný zákaz dotýká se sněhu), její dnešní doménou jsou převážně konverzační komedie.

Manželem Marcely Nohýnkové byl herec a divadelní režisér Miroslav Nohýnek (1941-1997). Měli spolu dvě děti, starší syn Kryštof Nohýnek (*1973) je divadelním hercem.


4.10.1948
Brno, Československo
Marcela Nohýnková csfd

Dvě nevěsty a jedna svatbaPřípad pro rybářeLidiceArchivJasnovidcem proti své vůliDvě z PařížeDanDevadesát jedna bílých koníZáhada zamčeného pokojeHořká vůně létaDobrý den, městoHolka na zabitíTaková tečka na mapěŽena z antisvětaJsem nebeZabil jsem Einsteina, pánové...Zabitá neděleŠest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?Zločin v šantánuMísto zločinu České Budějovice1. MISESpecialistéKrejzoviLynčModrý kódRodinné vztahyOhnivý kuřeAtentátStopy životaDoktoři z PočátkůKriminálka AndělSanitka 2ComebackOrdinace v růžové zahradě


Aktualizace osobnostního profilu Marcela Nohýnková: 1.3. 2024 12:51