Filmové informace

Firma csfd

Firma

Info
Velká Británie, 1988, 70 min
Žánr
Drama
Režie
Alan Clarke
Hrají
Gary OldmanLesley ManvillePhil DavisRobbie GeeKevin AllenDan Ziskie
Téma

Popis filmu Firma 1988

Bex pracuje jako obchodník s realitami, má ženu a dítě. Potřebuje se nějak odreagovat od denního stereotypu - akce, to je „hukot". Konflikty gangů však ohrožují jeho rodinu. Prostřednictvím hrdinova sobeckého chování Clarke kritizuje tehdejší politickou situaci, tzv. „thatcherismus" (éra ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové 1979-1990), který podle něj upřednostňoval zájmy jedince před zájmy společnosti jako celku. Clarkeův nihilismus nedává rodině žádnou šanci na přežití, problém hrdiny nemá řešení. Ukazuje moderního fotbalového chuligána v takových rozporech, jako snad žádný jiný film na toto téma: na začátku netušíme, že by tento sympatický otec rodiny mohl vyhledávat násilí. Jeho dvojí život už nemá nic společného s pořváváním na stadionech a pitkami. Jedná se čistě o fyzické vybití a zábavu jinak spořádaného občana, frustrovaného spořádaným, „normálním" životem. Bexova žena pro to má samozřejmě pramálo pochopení. Svým dějem Gang nastavil osnovu pro další chuligánské snímky - rvačky mezi dvěma znepřátelenými skupinami fanoušků se vyhrotí, končí smrtí jednoho z nich. Fotbal a fandění jsou pouhou zástěrkou pro adrenalinový koníček: rvačky, provokace a tvrdé vyřizování účtů. (Letní filmová škola)


Související filmy

ChuligánRise of the Footsoldier: VengeanceRise of the Footsoldier Origins - The Tony Tucker StoryUltrasPříběh gangstera: MarbellaPříběh gangstera: Pat Tate

Aktualizace: 2024-4-24
Reklama:

Firma -  - Filmer.cz


Firma -  - Filmer.cz

Firma ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Firma online
142





Vyzkoušejte: