Filmové informace

Ohlédni se v hněvu csfd

Ohlédni se v hněvu

Info
Velká Británie, 1958, 99 min (Alternativní 96 min)
Žánr
Drama
Režie
Tony Richardson
Hrají
Richard BurtonClaire BloomMary UreEdith EvansGary RaymondDonald PleasenceWalter HuddJohn DearthNigel DavenportAlfred LynchToke Townley

Popis filmu Ohlédni se v hněvu 1958

Dokáže jejich manželství přežít jeho zahořklost a pýchu? Jimmy Porter je „rozhněvaný mladý muž“, který se nedokáže smířit s konvencemi „pokrytecké“ buržoazní společnosti a než aby se jim podřizoval, raději zahodí své univerzitní vzdělání a živí se jako trhovec. Jeho zloba na celý svět se přenáší i do jeho soukromí a odráží se v podivně pokřiveném ambivalentním vztahu s Alison, dívkou z oněch nenáviděných „lepších“ vrstev, již si vzal za ženu. Oba, včetně dalších dvou zúčastněných přátel, musejí projít mnoha trpkými peripetiemi lásek, vášní a nenávistí, než se mohou pokusit začít znovu... John Osborne (1929–1994) významně ovlivnil vývoj poválečného dramatu. Hra Ohlédni se v hněvu vznikla v r. 1956, zahájila novou éru britského dramatu, někdy označovaného jako „kitchen-sink“ (kuchyňský realismus) a dala název celé generaci spisovatelů (rozhněvaní mladí muži). Osborne naboural vžitou představu, že divadlo musí být uhlazené a duchaplné a že diváci mají potřebu ztotožnit se s hlavním hrdinou. Jeho protagonista je rozporuplný typ siláckého slabocha, který vede sociálně motivovaný boj i proti vlastní ženě. Filmovou verzi hry natočil jako svoji celovečerní prvotinu Tony Richardson. Do hlavních úloh Jimmyho a Alison obsadil Richarda Burtona a skotskou herečku Mary Ureovou, která byla v době natáčení Osborneovou manželkou. (Česká televize)



Aktualizace: 2023-10-15

Ohlédni se v hněvu - Richard Burton  Mary Ure


Ohlédni se v hněvu - Richard Burton  Mary Ure


Ohlédni se v hněvu - Richard Burton


Ohlédni se v hněvu - Mary Ure  Richard Burton

Ohlédni se v hněvu ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Ohlédni se v hněvu online
15




Vyzkoušejte: