Filmové informace

Švýcarský Robinson csfd

Popis filmu Švýcarský Robinson 1960

Dobrodružství osadníků na opuštěném ostrově podle oblíbené knížky Johanna Wysse. Oblíbená knížka Johanna Wysse Švýcarský Robinson (1812, česky naposledy 1999) byla inspirována klasickým dílem Daniela Defoea o osudech trosečníka Robinsona Crusoea. Autor ji napsal především jako zdroj rad a ponaučení pro vlastní děti, ale postupem let se Švýcarský Robinson o rodině se třemi dětmi, která se v době napoleonských válek chce vystěhovat z rodného Švýcarska na Novou Guineu, stal jednou z nejpopulárnějších knih u všech generací. Vzniklo také nejméně deset filmových a televizních adaptací, přičemž nejznámější a také nejzdařilejší verze je z roku 1960, natočená Studiem Walta Disneyho. Její režií byl pověřen anglický tvůrce Ken Annakin (1914–2009), který už předtím natáčel disneyovské historické snímky (Příběh Robina Hooda a jeho družiny, Meč a růže), adaptace známých předloh (Tři muži ve člunu) a později se proslavil klasickými tituly Nejdelší den a Báječní muži na létajících strojích. Studio věnovalo na výrobu snímku velkorysý rozpočet (byl plánován jako vánoční film roku 1960) a náležitou pozornost věnovalo i hereckému obsazení, v němž vedle Johna Millse a Dorothy McGuireové v úlohách rodičů figurovali i populární představitelé z řad nastupující generace (James MacArthur, Tommy Kirk a Kevin Corcoran). Za zmínku ještě stojí účast významného japonského herce Sessua Hayakawy (mj. velitel zajateckého tábora v Mostu přes řeku Kwai), který působil v Hollywoodu už od dob němého filmu a který tu v jedné ze svých posledních rolí ztělesnil vůdce malajských pirátů. Natáčelo se v krásném prostředí ostrova Tobago a ve studiích Pinewood nedaleko Londýna. (Česká televize)


Související filmy

TrosečníciSwiss Family Robinson: Lost in the JungleDobrodružství rodiny RobinsonůNovodobí RobinsoniSwiss Family RobinsonKazoku Robinson hjórjúki: Fušigi na šima no Flone

Aktualizace: 2024-4-5

Švýcarský Robinson -  - Filmer.cz


Švýcarský Robinson -  - Filmer.cz


Švýcarský Robinson -  - Filmer.cz


Švýcarský Robinson -  - Filmer.cz

Švýcarský Robinson ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Švýcarský Robinson online
24




Vyzkoušejte: