Filmové informace

Tisícročná včela csfd

Tisícročná včela

Info
Československo - Západní Německo - Rakousko, 1983, 163 min
Žánr
Drama - Komedie - Historický
Režie
Juraj Jakubisko
Hrají
Jozef KronerŠtefan KvietikIvana ValešováMichal DočolomanskýEva JakoubkováPavol MikulíkJana BřezinováŠtefan ŠafárikBára ŠtěpánováSvatopluk MohaplPeter Kočiš
Téma

Popis filmu Tisícročná včela 1983

Sága slovenského zednického rodu Pichandů, jehož osudy sledujeme po třicet let na přelomu 19. a 20. století, slavila úspěch už ve své literární podobě – jako stejnojmenná kniha Petra Jaroše. Nutno však říci, že teprve ve filmovém zpracování režiséra Juraje Jakubiska, s řadou vynikajících slovenských a českých herců a hudbou Petra Hapky, se stala opravdu hitem. Propletená kronika jednoho liptovského rodu, osudy lidí denně bojujících o důstojný život na této zemi, o štěstí, lásku a smysl života, oslovila všechny. Poselství starého Martina Pichandy (nezapomenutelný Jozef Kroner) o tom, že všude, i v tom nejvšednějším a nejubožejším životě je třeba hledat si svou svobodu a smysl života, promluvila zvlášť výmluvně v totalitní realitě počátku osmdesátých let. Společnost se změnila, ale moudrost tohoto poselství zůstává stále stejně naléhavá. Film, který díky svému poselství a nevyčerpatelné Jakubiskově obrazové fantazii získal ocenění i na zahraničních filmových festivalech (např. nestatutární cenu La Fenice na MFF v Benátkách v roce 1983), patří k tomu nejlepšímu, co bylo v československé kinematografii od války natočeno. Kromě verze pro kina vznikl i čtyřdílný televizní sestřih. (Česká televize)


Související filmy

Tisícročná včela

Aktualizace: 2023-11-18

Tisícročná včela -  - Filmer.cz


Tisícročná včela - Jozef Kroner  Štefan Kvietik


Tisícročná včela - Jozef Kroner


Tisícročná včela -  - Filmer.cz

Tisícročná včela CZ film ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Tisícročná včela online
2574





Vyzkoušejte: