Filmové informace

Bronzová spirála csfd

Bronzová spirála

seriál

Info
Československo - Jugoslávie, 1988
Žánr
Drama - Životopisný - Historický
Režie
Jiří Sequens st.
Hrají
Viktor PreissJaroslav SatoranskýLibuše ŠvormováLjuba KrbováOldřich VíznerBoris RösnerMartin RůžekMilan RiehsFrantišek NěmecJosef BláhaBohuslav Čáp

Popis seriálu Bronzová spirála 1988

Viktor Preiss v televizním koprodukčním třídílném filmu o dramatických osudech českého vynálezce Josefa Ressla. 1. část:Třídílná hra ze života známého vynálezce začíná odjezdem starého Ressla na služební cestu do istrijských lesů, o které celoživotně pečoval. Z této cesty se retrospektivně odvíjí celý příběh. Poznáme mládí chudého studenta (V. Preiss), který se narodil v Chrudimi a studuje ve Vídni. Dokonce dostane jednoroční stipendium od samotného císaře na studium lesnické školy v Marienbrunnu. Ze školy musí posléze odejít pro nedostatek finančních prostředků a začne působit jako lesnický adjunkt v zapadlém polesí. Dalším jeho působištěm je Motovun, kde se seznámí se svou první ženou Mínou Orebičovou, dcerou místního hejtmana. Ressel už v této době projevuje zájem o technické novinky, snaží se zdokonalit pluh a uvažuje o pokusech s lodním šroubem. Protože nežije u moře a nemá prostředky na stavbu lodi a šroubu, nemůže své představy uskutečnit. Závěr dílu je ale radostný, Ressla čeká přeložení do Terstu, k moři. 2. část: Resslovi (V. Preiss) se daří. Narodí se mu syn, podniká první úspěšné pokusy se šroubem. Jeho radost však netrvá dlouho, zemře mu žena. Objeví se italský rejdař Fontana (K. Urbánek). Má zájem financovat stavbu lodi se šroubem místo dosavadních kolesových parníků, ale dává vynálezci špatné finanční podmínky. O Resslovu novinku se začnou zajímat i pařížští podnikatelé, které zastupuje pan Bauer (L. Munzar). Štěstí čeká na Ressla i v soukromí. Seznámí se s Terezou Kasteličovou, která se stane jeho druhou ženou. Navíc mu svitne naděje, jak se zbavit trvalé finanční tísně: anglická admiralita vyhlásila odměnu dvacet tisíc liber tomu, kdo prokáže, že vynalezl lodní šroub… 3. část: V závěrečné části trilogie leží nemocný a umírající Ressel (V. Preiss) v slovinském zájezdním hostinci a v horečce se mu vracejí vzpomínky. Především události v Paříži. Šroub namontovaný na říční loď na Seině slavil velký úspěch, noviny se však o vynálezci zmínily jen jako o slovinském strojníkovi, který v podpalubí zajišťoval provoz parního stroje. Pařížští podnikatelé Ressla podvedli, až se ocitl v Paříži zcela bez prostředků. Ressel ze svého vynikajícího vynálezu, který změnil lodní dopravu, nikdy nezbohatl. Zemřel, aniž by za svůj vynález získal jakékoli uznání. Teprve posmrtně, v roce 1866 mu vynález lodního šroubu oficiálně přiznala americká akademie věd ve Washingtonu. (Česká televize)


Související filmy

Tesla - pán bleskůLouis PasteurNikola TeslaMarie Curieová

Aktualizace: 2024-1-28

Bronzová spirála -  - Filmer.cz


Bronzová spirála - Viktor Preiss


Bronzová spirála - Viktor Preiss


Bronzová spirála - Viktor Preiss

Bronzová spirála CZ film ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Bronzová spirála online
102





Vyzkoušejte: