Filmové informace

Hájili jsme hrad csfd

Hájili jsme hrad

Info
USA, 1969, 107 min (Alternativní 103 min)
Žánr
Akční - Válečný - Drama - Komedie - Romantický
Režie
Sydney Pollack
Hrají
Burt LancasterPatrick O'NealJean-Pierre AumontPeter FalkAstrid HeerenScott WilsonTony BillAl Freeman Jr.James PattersonBruce DernMichael Conrad
Téma

Popis filmu Hájili jsme hrad 1969

Skupina amerických vojáků na sklonku druhé světové války obsadí malý zámeček na hranici Francie s Belgií. Čekání na tvrdou srážku s německou armádou, jež tudy nejspíše brzy projde, je pro všechny nekonečně dlouhé. Velitel Abraham Falconer se zatím zamiluje do hraběnky, které zámek patří, jeho podřízený Beckman se snaží zachránit zdejší umělecká díla, poručík Amberjack se oddává milostným hrám v nevěstinci, seržant Rossi „zaskakuje“ v dílně i v manželském loži místního pekaře a také ostatní vojáci se baví, jak můžou… Komorní příběh, odhalující reakce jednotlivých osob na válku a její brutalitu, vznikl podle stejnojmenného románu Williama Eastlakea. Snímek natočil ikonický režisér americké kinematografie Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Tootsie, Jeremiah Johnson, Koně se také střílejí), který kladl důraz na pronikavé herecké obsazení. Tvrdého majora Abrahama Falconera zde ztělesnil Burt Lancaster (Gepard, Půlnoční muž, Mojžíš), postavy esteticky založeného kapitána Beckmana se ujal Patrick O’Neal (Otázky a odpovědi, Přepadení v Pacifiku) a seržanta Rossiho hraje Peter Falk (známý ze seriálu Columbo). V dalších úlohách vystupují Astrid Heerenová (Případ Thomase Crowna), Bruce Dern (Velký Gatsby, Návrat domů) a Scott Wilson (Mladé pušky II, G. I. Jane). Mimo osobitého hereckého ztvárnění nelze opominout snový filmařský styl, který je kafkovsky porovnáván s neutěšenou realitou. Ať už se to týká absurdní zápletky, asociativního střihu symbolické síly či zdobného řešení výpravy. Výsledkem není klasický „válečný“ film, ale originální tragikomická studie psychologické povahy, jež vykresluje nepříčetnost válečného běsnění. (Česká televize)


Související filmy

Hlava 22W*A*L*T*E*RM*A*S*H - Co bylo potomTrapper John, M.D.Catch-22M*A*S*H

Aktualizace: 2024-3-30

Hájili jsme hrad -  - Filmer.cz


Hájili jsme hrad - Burt Lancaster


Hájili jsme hrad - Peter Falk  Bruce Dern


Hájili jsme hrad - Patrick O'Neal  Burt Lancaster  Al Freeman Jr.

Hájili jsme hrad ke stažení

UPOZORĚNÍ: Odkazy výše jsou pouze do vyhledávání na externích stránkách, nemusí být funkční, za obsah těchto stránek neručíme a varujeme před stahováním nelegálního obsahu!

Přehrát Hájili jsme hrad online
195





Vyzkoušejte: