John Kitzmiller (1913 - 1965)


Původem americký herec John Kitzmiller má v historii kinematografie významné místo jako první černoch, který zvítězil na festivalu v Cannes, v Evropě natočil celkem přes 40 filmů. Narodil se v Battle Creek v americkém státě Michigan a měl afroamerické kořeny, po studiích na střední škole v rodném městě pokračoval ve studiu chemie a dosáhl titulu inženýra. Za druhé světové války vstoupil do armády, v hodnosti kapitána pak v roce 1943 dorazil do Evropy a zúčastnil se osvobozovacích bojů v Itálii, po válce obdržel vyznamenání Victory Medal.

V padesátých letech točil John Kitzmiller několik filmů ročně, ke spolupráci jej přizval například režisér Sergio Corbucci (CIZÍ ZEMĚ – Terra straniera, 1954; HOŘKÉ VODY – Acque amare, 1954), znovu pracoval také s Albertem Lattuadou a ve filmu SVĚTLA VARIETÉ (Luci del varietà, 1950) ztvárnil amerického hudebníka Johnnyho. Kromě Itálie točil také ve Francii, mezinárodní triumf zaznamenal s jugoslávským válečným filmem ÚDOLÍ MÍRU (Dolina mira, 1956). Právě za tento film byl oceněn jako nejlepší herec na filmovém festivalu v Cannes, což mu následně přineslo další nabídky například z Británie (THE NAKED EARTH, 1958) nebo z Německa.

Nejčastěji ale nadále točil v Itálii, jako výrazný typ našel uplatnění především v dobrodružném žánru, počátkem šedesátých let také v tehdy oblíbeném žánru sandálu a meče. Z této doby připomeňme alespoň filmy PIRÁTI Z POBŘEŽÍ (I pirati della costa, 1960) nebo SYN KAPITÁNA BLOODA (Il figlio del capitano Blood, 1962). Ke zviditelnění – i když jen v menší roli – přispěla také účast na bondovce DR. NO (1962), naopak jeho poslední výstup před kamerou se odehrál v rozměru titulní role v mezinárodní koprodukci CHALOUPKA STRÝČKA TOMA (Onkel Toms Hütte, 1965).

Krátce před smrtí uzavřel John Kitzmiller manželství a v prosinci 1964 se v Bělehradě jeho ženou stala jugoslávská kráska Dusia Bejić. Dva měsíce poté ale Kitzmillera skolila cirhóza jater, zemřel v Římě 23. února 1965 ve věku 51 let.


4.12.1913
Battle Creek, Michigan, USA
23.2.1965
Řím, Lazio, Itálie
John Kitzmiller csfd

Uncle Tom's CabinChaloupka strýčka TomaInchieste del commissario Maigret: Una vita in giocoBiblioteca di Studio Uno: La storia di Rossella O'HaraDer Fluch der grünen AugenIndios a Nord-OvestRibelle di Castelmonte, IlDr. NoLa tigre dei sette mariMarte, dio della guerraSangue e la sfida, IlSyn kapitána BloodaTototruffa '62I pirati della costaRivolta dei mercenari, LaAvventurieri dei tropici, GliDue selvaggi a corteAfrodite, dea dell'amorePensione EdelweissThe Naked EarthVite perduteA vent'anni è sempre festaLes Mystères de ParisÚdolí míruNostro campione, IlAcque amareDesiderio 'e soleGrande addio, IlLacrime d'amoreQuai des blondesTerra stranieraCanto per teFrine, cortigiana d'OrienteLegione stranieraA fil di spadaDelitto al luna parkLa peccatrice dell’isolaLes loups chassent la nuitMassacre en dentellesUltimo perdonoSvětla varietéMonastero di Santa ChiaraTi ritroveroBez milosrdenstvíTombolo, paradiso neroŽít v míru


Aktualizace osobnostního profilu John Kitzmiller: 19.11. 2023 18:10