Gary Lewis 0 let


Gary Lewis se narodil a vyrůstal v Easterhouse, drsné čtvrti Glasgow. Rodiče mu vždy zdůrazňovali vzdělání na prvním místě, přesto Gary nikdy jako student nevynikal. Po promoci nějaký čas pracoval jako čistič ulic, poté si však našel zaměstnání v místní knihovně. Povzbuzován svým bratrem, začal hodně číst a nakonec i uvažovat nad kariérou herce.

Poté se vrací na plátno po boku svého prvního hereckého kolegy a učitele Roberta Carlyla ve filmu Kena Loache CARLINA PÍSEŇ (1996). V roce 1997 ho opět obsazuje Peter Mullen, a to do snímku SIROTCI, kde na sebe Lewis svým výkonem poprvé pořádně upozorňuje. Hned v následujícím roce natáčí další úspěšný film s Mullenem, JMENUJI SE JOE. Přelomovou rolí se však dá označit až drama BILLY ELLIOT (2000). Zde ztvárnil roli stávkujícího horníka, jenž se musí vyrovnat se synovou touhou stát se tanečníkem baletu. Díky tomuto filmu, který se stal světově známým, se dostává do širšího povědomí.

A možná díky tomu si ho vybírá Martin Scorsese do snímku GANGY NEW YORKU (2002), ve kterém si Gary zahrál, poprvé a zatím naposledy, po boku mnoha hereckých hvězd (Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, atd.). Od té doby se však opět vrací k natáčení převážně britských, popř. evropských, filmů. Z nich jmenujme zejména ŠŤASTNÉ A VESELÉ (2005), o pravdivém příběhu ze zákopů první světové války, GÓÓÓL! (2005), o cestě mladého fotbalisty za hvězdnou kariérou či ERAGON (2006), zfilmovaném světoznámém románu.

Tenhle charismatický modrooký herec má jediného syna Martina (nar. 1995), a to z jeho bývalého vztahu s partnerkou Kate. V současné době žije Gary sám.


19.11.2023
Glasgow, Strathclyde, Scotland, Velká Británie
Gary Lewis csfd

MarvelsMůj synZamilovaný FigaroBrankářStrážci majákuGlasgow GirlsTati, chyť měNot Another Happy EndingOsvoboditelSomething Good: The Mercury FactorSviňákWaitingDer Fall Wilhelm ReichL'olimpiade nascostaWhen the Lights Went OutChuligániFirst LightMoOne Night in EmergencyBarbarGóóól! III.Krycí jméno: FarewellDohoda je dohodaDorothy MillsOstrov nadějeTaggart: Stesk po domověEragonHlavní podezřelý: Poslední případInspektor Rebus II.- Jack na odstřelKrutý severLoď stínůGóóól!SupervulkánŠťastné a VeseléAnoMůj bratr je pesNicelandSpiknutí střelného prachuThe Rocket PostYasminKrálovna bojovniceSkagerrakSolid AirGangy New YorkuPurePátá oběťThe Fall of Shug McCrackenUprchlíciBilly ElliotOne Life StandZlaťákComing SoonGregoryho známostiVýchod je východZápasBestieJmenuji se JoeSirotciSonny's PrideKrálovský hřebec


Aktualizace osobnostního profilu Gary Lewis: 19.11. 2023 15:28