Katarína Knechtová 43 let


Katarína Knechtová je slovenská zpěvačka, skladatelka, textařka, ale také klavíristka, kytaristka a hráčka na bicí. Pochází z Prešova, kde také absolvovala Lidovou uměleckou školu v oboru klavír a zpívala v souboru Prešovčatá.

Hned v následujícím roce 1997 zakládá s bubeníkem Martinem Migašem a kytaristou Karlem Sivákem novou skupinu Peha. Roku 1999 vydává Peha první album s příznačným názvem „Niečo sa chystá". Úspěch je okamžitý a skladba „Diaľkové ovládanie" se stává nejhranější skladbou na Slovensku. Skupina i její - nyní už - sólistka a zároveň autorka či spoluautorka hudby získávají řadu ocenění. Peha vydává ještě další tři koncepční alba. Poslední „Deň medzi nedeľou a pondelkom" z roku 2005 a zvláště jeho klavírní balada „Spomaľ" dosahuje vrcholu popularity stejnou měrou na Slovensku i v Česku. Udělování cen Aurel za rok 2005 se stává triumfem Pehy. Získává čtyři ocenění: nejlepší zpěvačka, nejlepší skupina, nejlepší píseň „Za tebou" a nejlepší album.

Avšak Katarína, unavená hektickým tempem kapely a jejích koncertních turné, Pehu v roce 2008 opouští a vydává se na sólovou dráhu. Pro film BATHORY Juraje Jakubiska skládá ještě roku 2007 píseň „Muoj Bože", inspirovanou středověkými žalmy a textovanou částečně ve staroslověnštině. Režisér Jakubisko s Katarínou natočil k písni i videoklip. Píseň je mimořádně populární, vyhrává slovenské hudební žebříčky a získává prestižní ocenění Aurel za nejlepší píseň roku. Přesto nakonec do finální podoby filmu není zařazena.

Pro své první sólové album „Zodiak" z roku 2008 si Katarína vybrala zahraničního producenta, známého pod přezdívkou Head. U druhého alba „Tajomstvá" z roku 2012 si splnila „sen z detskej izby", protože jej produkoval Christian Eigner, bubeník Depeche Mode. Skladby dostávají výrazně jiné, více elektronické aranžmá. Katarína je autorkou hudby, texty jsou většinou dílem jejího „dvorního" textaře Vlada Krausze.


14.3.1981
Prešov, Československo
Katarína Knechtová csfd

IsabelBathoryKatarína Knechtová - FEAKatarína Knechtová - Bezpečné priepastiKatarína Knechtová - Motýľ HlavolamKatarína Knechtová - NavekyKatarína Knechtová - IsabelKatarína Knechtová - (Zmier) svetlo s tmouThe Cubes - TomorrowThe Cubes - Who killed myself?Katarína Knechtová - V krajině zázrakovKatarína Knechtová - Vo svetle ziariacich hviezdMuoj božeSpomaľZa tebouNaoko spimPeha - Hlava vinná telo nevinnéPeha - KrajinouPeha - Diabol - anjelPeha - Diaľkové ovládanieZem je guľatáFéliX Business AwardHit rokaOslavy 78. výročia SNPSOWA - Social Awards Slovakia 2022Slovenka roka 2022Pečie celé SlovenskoBoris a BramborSpolu pre SlovenskoSuperhrdinoviaU vás doma3 pódiá30 rokov slobodyDoupě Mekyho ŽbirkyExtra HostKrištáľové krídloBenefičný Vianočný koncert U. S. Steel KošiceDeň otvorených dverí 2018Krištáľové krídloSuperStar 2018Moje místaZem spievaZáhady telaTvoja tvár znie povedomeZlaté časyZlatý AmosLevel LamaChart ShowMegasilvestr s Vladimírem HronemNeskoro večer: Talkshow Petra MarcinaTrochu inak v SND s Adelou BanášovouNikdo není dokonalýSlávik 2011Legendy popuČesko Slovenská SuperStarAdela showShow Jana KrauseTOP STARModré z nebaReflex


Aktualizace osobnostního profilu Katarína Knechtová: 2.11. 2023 10:04