Lionel Stander (1908 - 1994)


Lionel Jay Stander byl americký filmový herec působící v rádiu, divadle a televizi.

V roce 1932 hraje Stander ve svém prvním filmu IN THE DOUGH /1932/ s Fatty Arbuckle a Shempem Howardem. Následuje několik krátkých filmů a v roce 1935 hraje v dramatu THE SCOUNDREL s Noelem Cowardem. Krátce na to odjíždí do Hollywoodu a podepisuje smlouvu s Columbia Pictures. V dalších třech letech se objevuje především ve filmech Franka Capry jako v komedii MR.DEEDS GOES TO TOWN /1936/ s Garym Cooperem, ve filmu MEET NEROS WOLFE jako Archie Goodwin, v mystery snímku THE LEAGUE OF FRIGHTENED /1937/ nebo v romantickém dramatu A STAR IS BORN /1937/ s Janet Gaynor a Fredricem Marchem. Standerův burácivý a hřmotný hlas jej předurčil k účinkování také v rádiu. Ve 30. a 40. letech vystupuje v pořadech EDDIE CANTOR SHOW, BING CROSBY'S KMH SHOW, the LUX RADIO THEATER, THE FRED ALLEN SHOW a mnoha jiných.

Stander ztvárnil roli Spidera Schultze v obou filmech Harolda Lloyda, THE MILKY WAY /1936/ a po deseti letech v remaku THE KID FROM BROOKLYN /1946/. Silně liberální a pro-dělnicky založený člověk se Stander angažoval v různých asociacích a politických hnutích. Byl také zakládajícím členem herecké organizace Screen Actors Guild. V roce 1937 Ivan F.Cox obvinil Standera spolu s vůdcem odborů Harrym Bridgesem, herci Fredricem Marchem, Franchot Tone a režisérem Williamem Dieterlem z propagace komunismu, které zapříčinilo ztrátu jeho zaměstnání. V roce 1938 šéf Columbia Pictures nazval Standera "bolševickou sviní" a hrozil všem studiím pokutou 100.000 US dollars pokud někdo se Standerem podepíše nebo obnoví smlouvu. I přes dobré filmové kritiky se Standerovi drasticky snížily nabídky na natáčení. Jediným zaznamenáníhodným filmem byl válečný film GUDALCANAL DIARY /1943/.

Stander byl jedním z prvních herců obviněných z podezření z propagace a šíření komunismu agenturou HUAC /House Un-American Activities Committee/. S touto nálepkou hrál především v béčkových filmech jako v mystery filmu SPECTER OF THE ROSE /1946/ režiséra Bena Hechta, komediích THE SIN OF HAROLD DIDDLEBOCK /1947/ s Haroldem Lloydem a TROUBLE MAKERS /1948/.


11.1.1908
New York, New York, USA
30.11.1994
Los Angeles, California, USA
Lionel Stander csfd

Hart a Hartová: Tajemství srdceHart a Hartová: Staré přátelství neumíráHart a Hartová: Zločiny z vášněHart to Hart: Home Is Where the Hart IsThe Last Good TimeHart a Hartová: NávratyJoey Takes a CabCookieZlá macechaDva v sukníchTransformers: The Movie1941CycloneMatildaThe SqueezeNew York, New YorkPřejezd KassandraSan Pasquale Baylonne protettore delle donneZorro: tajemný mstitelNovizia, LaThe Black BirdDi mamma non ce n'è una solaGiubbe rosseInnocenza e turbamentoTenkrát v New YorkuCrescete e moltiplicateviIl tuo piacere è il mioMordi e fuggiOdešli jsme jako kněží, vrátili jsme se jako kurátiPaolo il caldoViaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle veneČerná rukaAll'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)Don Camillo e i giovani d'oggiMilán, kalibr 9Ostrov pokladůPanáček ze dřevaPodsvětíTedeumTutti fratelli nel west... per parte di padreBanda, která neuměla pořádně stříletPer grazia ricevutaSiamo tutti in liberta provvisoriaStanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposteMir hat es immer Spaß gemachtBoot HillH2SInfanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, venezianoZenabelA Dandy in AspicGates to ParadiseMimo zákonSette volte setteTenkrát na ZápaděVe slepé uličcePromise Her AnythingThe Loved OneThe Moving FingerBlast of SilenceSt. Benny the Dip


Aktualizace osobnostního profilu Lionel Stander: 2.11. 2023 09:27