Woody Strode (1914 - 1994)


Woodrow Wilson Woolwine Strode, známější pod zkrácenou verzí svého jména Woody Strode, se narodil v Los Angeles. Měl nejen africké, ale i indiánské kořeny. Nejprve se proslavil jako úspěšný sportovec. Reprezentoval USA v desetiboji, přičemž ve své době patřil k nejlepším atletům na světě. Zároveň se věnoval americkému fotbalu. Spolu s Kenny Washingtonem byl prvním hráčem tmavé pleti, který se prosadil do nejvyšší fotbalové ligy NFL, kde hájil barvy klubu Los Angeles Rams. Hráčskou kariéru uzavřel v roce 1949 kvůli zranění. Ve 40. letech byl krátce rovněž profesionálním zápasníkem. Později praktikoval i bojové umění kenpo pod vedením Franka Landerse. Za druhé světové války sloužil v americké armádě.

Divácky nejznámější je nejspíš jeho role etiopského gladiátora Draba, který svede souboj s Kirkem Douglasem v historickém velkofilmu Stanley Kubricka SPARTAKUS. Za tento počin byl nominován na zlatý Glóbus. Pamatovat si ho můžeme i jako jednoho ze tří pistolníků, kteří čekají na Charlese Bronsona v úvodu klasického spaghetti westernu TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Výrazné vedlejší role ztělesnil i ve westernech PROFESIONÁLOVÉ Richarda Brookse, nebo BOOT HILL, kde hrál s italskou komickou dvojicí Terence Hill-Bud Spencer. Woody také účinkoval v celkem třech zpracováních TARZANA. Byl velkým přítelem slavného režiséra Johna Forda, který ho obsadil do čtyř svých projektů, třeba DVA JELI SPOLU nebo MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE.

Posledním filmem, který Woody natočil byl hvězdně obsazený western RYCHLEJŠÍ NEŽ SMRT, jeho premiéry se však už nedožil. Zemřel ve svých osmdesáti letech na rakovinu plic, na silvestra roku 1994. Strode byl dvakrát ženatý. Jeho první manželka byla havajská princezna.


28.7.1914
Los Angeles, California, USA
31.12.1994
Glendora, California, USA
Woody Strode csfd

TrumboRychlejší než smrtBanda: Pomsta Jessieho LeeaStoryvilleKat z BronxuOn FireShromáždění starých mužůVášeň v prachuJungle WarriorsRazza violentaThe Cotton ClubUltimo guerriero, L'Návrat černého hřebceAngkor: Cambodia ExpressMstiteléNájezdníci zbloudilého pozlátkaScreamCuba CrossingJaguár žije!NičiteléKrálovství pavoukůMartinelli, Outside ManDlouhá dobytčí stezkaKeomaSahara v plamenechColpo in cannaNoi non siamo angeliWinterhawkKey WestLa mala ordinaMstiteléScipione detto anche l'africanoTarzan and the Perils of Charity JonesThe DeserterThe Gatling GunThe Last RebelBreakoutCiakmull - L'uomo della vendettaTarzan's Deadly SilenceBoot HillChe!Lotr po praviciShalakoTenkrát na Západě7 WomenProfesionálovéČingischánTarzan's Three ChallengesMuž, který zastřelil Liberty ValanceDva jeli spoluThe Sins of Rachel CadeSergeant RutledgeSpartakusThe Last VoyagePahorek Pork ChopPirátTarzan's Fight for LifeDesatero přikázáníBuruubaSon of Sinbad


Aktualizace osobnostního profilu Woody Strode: 2.11. 2023 18:53