Iva Janžurová 82 let


Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici u Pelhřimova. Po vzoru rodičů (oba byli učitelé) nastoupila na pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, ale nakonec zvítězila láska k divadlu a v roce 1963 absolvovala pražskou DAMU. Po ročním angažmá v libereckém divadle F.X. Šaldy se stala v roce 1964 přední členkou Divadla na Vinohradech, kde působila do poloviny 80 let. Od roku 1988 je členkou činohry Národního divadla.

Od 90. let hraje také s manželem Stanislavem Remundou (herec, režisér a dramatik) a dcerami Sabinou a Theodorou v rodinném zájezdovém divadle. Je držitelkou dvou Českých lvů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmech CO CHTNEŠ V ŽITĚ (1998) A VÝLET (2002). Ze spolupráce s režisérkou Alice Nellis vzešlo ještě ocenění za Nejlepší herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Soči (2000) za roli ve filmu ENE BENE. Dále je držitelkou Ceny Alfréda Radoka a Ceny Thálie.

V poslední době se také vžila do role zasloužilé babičky. Má čtyři vnoučata - Alfréda, Kajetána, Vincenta a Adýnku.


19.5.1941
Žirovnice, Protektorát Čechy a Morava
Iva Janžurová csfd

Spiaci účetTři Tygři ve filmu: JACKPOTVelká premiéraJak si nevzít princeznuJedině TerezaChlap na střídačkuTeroristkaDecibely láskyTeorie tygraZázračný nosPiknikVšiváciDům U Zlatého úsvituHrubeš a Mareš ReloadedSetkání v Praze, s vraždouVy nám taky, šéfe!Chyťte doktoraPoločas rozpaduHrubeš a Mareš jsou kamarádi do deštěMaryškaČert ví pročNa psí knížkuVýletMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoEne beneKašpárkovy rolničkyCo chytneš v žitěJak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádloOmyl děda VševědaLepší pánRóza, strážné strašidloŽiletkyNikdy nekončíO princi, který měl o kolečko vícTalismanAť přiletí čáp, královno!Mistr Pleticha a pastýř JehňátkoO Háderunovi a víle ElóřeO princezně na klíčekPan PickwickSvobodárnaJak se mele babí hněvJsi falešný hráčMandarinkový pokojMladé vínoO princezně, která ráčkovalaVelká filmová loupežZločin v galérii GruyèreÚtulek svobodyJestli jednou odejduNeznámé břehyPozvánka psaná antikvouPočestná kariéraBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančilBohyně krásyNejdelší návratSanta LuciaSvatbaVšichni musí být v pyžamuSmeč


Aktualizace osobnostního profilu Iva Janžurová: 30.10. 2023 17:48