Aldo Vergano (1891 - 1957)


Aldo Vergano byl především filmovým scénáristou, příležitostně se věnoval také režii a jedním ze svých počinů obohatil i italský poválečný proud neorealismu. Pocházel z Říma a původně začínal jako novinář, spolu s Alessandrem Blasettim v roce 1927 založil filmový časopis Cinematografo, krátce nato se stal vedoucím tiskové služby u italské pobočky americké filmové společnosti Paramount. Jako dramaturg, scénárista a producent později působil u společnosti Cines-Pittaluga.

V rámci celovečerních filmů debutoval Vergano životním příběhem proslulého italského vojáka z 18. století PIETRO MICCA (1938), poté znovu pracoval na scénářích pro jiné režiséry. Ve spolupráci s Alessandrem Blasettim pak realizoval manželské drama na pozadí válečných událostí TI Z HOR (Quelli della montagna, 1943). Později zaujal dramatickým mozaikovým příběhem z konce války SLUNCE ZASE VYCHÁZÍ (Il sole sorge ancora, 1946), který dosáhl slušného úspěchu u diváků, především ale patří k zásadním dílům italského neorealismu; v roce 1947 za tento film Vergano získal Stříbrnou stuhu udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. K pohostinskému režírování byl pozván do Polska (ČERTŮV ŽLEB - Czarczi zleb, 1949), jeho další italský film PSANCI (I fuorilegge, 1951) měl sice ambice znovu přispět k neorealismu, utrpěl ale mimo jiní několikrát přepisovaným scénářem.

Mezi další prací na scénářích pro jiné tvůrce natočil Vergano svůj poslední film znovu v zahraničí, tentokrát v Rakousku (OSUD ZA VOLANTEM - Schicksal am Lenkrad, 1954). Aldo Vergano zemřel v Římě 21. září 1957 ve věku 66 let.


27.8.1891
Řím, Lazio, Itálie
21.9.1957
Řím, Lazio, Itálie
Aldo Vergano csfd

Sera di maggio, UnaGrande rinuncia, LaSanta Lucia LuntanaSperduti nel buioSlunce zase vycházíQuelli della montagnaPerdizioneIl cavaliere di KrujaLa donna perdutaSan Giovanni decollatoTroppo tardi t'ho conosciutaI figli della notteLa notte delle beffeTorna, caro ideal!Il conte di BréchardPer uomini soliPietro MiccaGli uomini non sono ingratiMarcellaÈ tornato carnevaleAlbero di Adamo, L'AmoreCavalleriaIl Presidente della Ba.Ce.Cre.Mi.Non son gelosaSette giorni cento lireLa telefonistaVe víru slávyL'uomo dall'artiglioLa scalaSoleL'armata azzurraSchicksal am LenkradAmore rossoI fuorileggeČertův žlebFori imperialiMarianna Sirca


Aktualizace osobnostního profilu Aldo Vergano: 8.4. 2024 10:33