Nicole Berger (1935 - 1967)


Jedna z nadějí francouzského filmu padesátých let, Nicole Berger, pocházela z Paříže a její skutečné jméno bylo Nicole Gouspeyre. Pozdější umělecký pseudonym Berger vznikl převzetím části příjmení jejího nevlastního otce Pierra Braunbergera (1905-1990), který měl jako filmový producent vliv na její počátky na stříbrném plátně. Nicole Berger studovala herectví v kurzech René Simona, školila se také u slavné Tani Balachové. Před filmovou kamerou stála poprvé již v šestnácti letech v roli mladší sestry hlavního hrdiny v melodramatickém příběhu JOCELYN (1952), kde hrála pod jménem Nicky.

Vedle filmu byla Nicole Berger úspěšná i v divadle, na různých scénách v Paříži zaujala svými kreacemi v klasických kusech jako Višňový sad nebo Romeo a Julie, s divadelní společnosti Renaud-Barrault podnikla také úspěšné turné po jižní Americe. Na přelomu 50. a 60. let pak vystupovala na jevištích Théâtre de la Madeleine nebo Théâtre de l'Athénée. Z filmů té doby stojí za zmínku nadčasová a dobově mimořádně úspěšná kriminálka V PŘÍPADĚ NEŠTĚSTÍ (Le cas de malheur, 1958), kde však byla zastíněna Brigitte Bardot. Svým přirozeným hereckým projevem oslovila Nicole Berger i tvůrce nové vlny a do jednoho krátkého filmu ji angažoval slavný Jean-Luc Godard. Jednu z hlavních rolí pak ztvárnila ve slavném Truffautově filmu STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur le pianiste, 1960).

Počátkem šedesátých let Nicole Berger práci pro film výrazně omezila a začala se realizovat více v televizi, kde hrála poprvé v roce 1957. Obnovenou popularitu jí pak přinesla hlavní role v televizním seriálu CÉCILIA, VENKOVSKÁ LÉKAŘKA (Cécilia, médecin de campagne, 1966). V roce 1967 pak natočila svůj poslední film OPRÁVNĚNÍ (La permission, 1968), který byl debutem afroamerického režiséra Melvina van Peeblese, který pracoval ve Francii; film sice prošel francouzskými kiny bez většího zájmu, Peebles ale díky němu dostal nabídky tvořit v Hollywoodu.

Počátkem dubna 1967 havarovala Nicole Berger s autem nedaleko Rouenu; spolu s ní cestovala zpěvačka Dany Dauberson (1925-1979), která nehodu přežila bez větších následků. Nicole Berger však na následky zranění po několika dnech zemřela v nemocnici v Rouenu. V jednatřiceti letech tak skončil život i kariéra jedné z hvězd tehdejší francouzské kinematografie.


12.6.1935
Paříž, Île de France, Francie
13.4.1967
Rouen, Seine-Maritime, Francie
Nicole Berger csfd

La PermissionMademoiselle de la FertéLa Belle ArabelleLes Cabinets particuliersChair de pouleLa DénonciationLa DénonciationLe Massacre des innocentsStřílejte na pianistuThe Siege of Sidney StreetDonchuániL'ambitieuseLa Caméra explore le temps ; La dernière nuit de KoenigsmarkLes Filles de nuitLivets vårV jediném dnuV případě neštěstíJulietteL'habit vertTen, který musí zemřítDobrodružství Tilla UlenspieglaEin Mädchen aus FlandernLes IndiscrètesLe Printemps, l’automne et l’amourUne fille de FlandresOseníJuliettaJocelynCécilia, médecin de campagneÀ propos d'un meurtreLa Machine à parler d'amourCharlotte a Veronika aneb Všichni kluci se jmenují PatrikVeronika a její lajdák


Aktualizace osobnostního profilu Nicole Berger: 3.4. 2024 16:15