Maria Cebotari (1910 - 1949)   † 39 let


Rumunská operní pěvkyně Maria Cebotari byla hvězdou koncertních sálů po celé Evropě, v Itálii a Německu také natočila deset filmů. Narodila se ve městě Kišiněv, které tehdy bylo součástí carského Ruska. Pocházela z početné dělnické rodiny a již od dětství zpívala v kostele. Koncem dvacátých let vystupovala v Kišiněvě ruská divadelní společnost, která hledala dívku schopnou hrát a zpívat v ruštině. Tyto požadavky Maria Cebotari splňovala a stala se divadelní herečkou, brzy začala sklízet úspěchy v Moskvě a později i v Paříži. Divadelní společnost vedl Alexandr Virubov, který měl šlechtický původ, a nedlouho nato se z nich stali manželé.

Kromě divadel a koncertních síní se ve druhé polovině třicátých let začala pohybovat i před filmovou kamerou. Úplně poprvé se objevila jako zpěvačka v německém filmu TROIKA (1930), častěji začala točit až v roce 1936, za zmínku stojí film SILNÁ SRDCE (Starke Herzen, 1937), v němž byl jejím partnerem rakouský herec Gustav Diessl (1899-1948), který se o rok později stal jejím manželem, měli spolu dva syny. Mezitím se totiž Maria Cebotari rozvedla se svým prvním manželem Alexandrem Virubovem, který jí sice před lety zajistil vstup do záře reflektorů, nyní se ale již jen přiživoval na její slávě a propadal alkoholu.

Významnější angažmá ve filmu jí nabídla Itálie, čtyřikrát točila s režisérem výpravných snímků Carmine Gallonem. Nejprve to byl hudební film JEN PRO VÁS (Solo per te, 1938), v němž byl jejím partnerem italský operní pěvec Beniamino Gigli. V životopisném snímku TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938) hrála českou operní pěvkyni a Verdiho pozdní múzu Terezu Stolzovou. Potřetí hrála titulní roli v Gallonově filmu PREMIÉRA BUTTERFLY (Il sogno di Butterfly, 1939). Naposledy hrála v Gallonově válečném snímku o exodu rumunských uprchlíků před Rudou armádou ODĚSA V PLAMENECH (Odessa in fiamme, 1942). Tady hrála opět hlavní roli, tentokrát rumunské operní zpěvačky; film získal v roce 1942 Velkou cenu na festivalu v Benátkách. Vzhledem k tématice i rumunské koprodukci byl uváděn v Rumunsku, kde byly po skutečném příchodu sovětské armády všechny kopie zlikvidovány. Až po padesáti letech byla jedna kopie objevena v archívu společnosti Cinecittà a film byl znovu uveden.

Solidní herecký výkon podala ve svém posledním filmu, životopisném příběhu francouzské operní pěvkyně z 19. století MARIA MALIBRAN (1943). Tehdy změnila působiště, protože její dům v Berlíně byl v roce 1943 zničen, načež přijala angažmá ve Státní opeře ve Vídni, kam putovala i se svým manželem Gustavem Diesslem. Nejen ve Vídni, ale znovu i v dalších metropolích opět slavila úspěchy v titulních rolích významných oper (Turandot, Salome). Gustav Diessl zemřel v roce 1948 na infarkt a Maria Cebotari ztratila smysl života. Shodou okolností netrvalo dlouho a svého manžela následovala.


10.2.1910
Kišiněv, Moldávie, Ruské impérium
9.6.1949
Vídeň, Wien, Rakousko
Maria Cebotari csfd

Maria MalibranOdessa in fiammeAmami, Alfredo!Premiéra ButterflyTři lásky Giuseppa VerdihoMatčina píseňStarke HerzenMädchen in WeißTrojkaLieblinge unserer ElternSalzburgLeckerbissenDie Stimme Österreichs


Aktualizace osobnostního profilu Maria Cebotari: 24.4. 2024 01:57