Marcelle Chantal (1898 - 1960)


Francouzská herečka Marcelle Chantal pocházela z bohaté bankéřské rodiny a narodila se v Paříži jako Marcelle Jenny Chantal Pannier. Jako dívka z dobré rodiny dostala vzdělání ve všech směrech, kromě jazyků se věnovala zpěvu, tanci a hře na klavír. Rodinný přítel, slavný režisér Marcel L'Herbier, dostal nápad půvabnou mladou dívku obsadit do svého filmu LE CARNAVAL DES VÉRITES (1920). Marcelle byla nabídkou okouzlena, nadšení ovšem nesdíleli její rodiče. V roce 1921 se Marcelle provdala za bohatého Američana Davida Jeffersona Cohna, který naopak její snahy podporoval.

Tímto filmem, v němž zastínila slávu dosavadních hvězd němé éry, se před Marcelle Chantal otevřely nové možnosti a během třicátých let natočila dvacet filmů. Převážně v hlavních rolích a po boku slavných mužských idolů té doby. Zmínku si zaslouží dobrodružný film AMOK, KLETBA TROPŮ (Amok, 1934), který byl nominován na Mussoliniho pohár na mezinárodním festivalu v Benátkách. Znovu také točila s Marcelem L΄Herbierem, například PROTI ROZKAZU (La porte du large, 1936). v jeho dalším filmu RASPUTIN (La tragédie impériale, 1937) ztvárnila ruskou carevnu Alexandru, v režii Jacquese de Baroncelli hrála velkou roli v dramatu NIČEVO (Nitchevo, 1936). Díky těmto filmům dostala Marcelle Chantal příležitost potkat se před kamerou s nejvýznamnějšími osobnostmi charakterního herectví jako byli Harry Baur nebo Victor Francen. Kromě toho se ale nevyhnula účasti ani v průměrných komediích a sentimentálních příbězích.

Když v roce 1939 začala druhá světová válka, Marcelle Chantal byla novou situací v Evropě znechucena a odešla do exilu ve Švýcarsku. Vrátila se v roce 1945, ale před kamerou stála znovu až po dalších čtyřech letech ve Vernayově adaptaci slavných příběhů o Fantomasovi (FANTOMAS KONTRA FANTOMAS – Fantômas contre Fantômas, 1949), pak natočila ještě dva filmy. Svůj poslední film CHÉRI (1950) natočila na popud spisovatelky Colette, která si její účast vyžádala pro zpracování své literární předlohy. Obecně se dá říci, že přestávka vynucená druhou světovou válkou způsobila, že Marcelle Chantal se začala vytrácet z povědomí veřejnosti, ona sama se navíc nedokázala adaptovat na poválečné poměry, jak ve společnosti, tak v oblasti filmu i divadla. Počátkem padesátých let odešla do Arcachonu na jihozápadě Francie, kde vlastnila pozemky, a další nabídky k filmování ze zásady odmítala. Zemřela následkem rakoviny 11. března 1960 ve věku 59 let.


9.2.1898
Paříž, Île de France, Francie
11.3.1960
Paříž, Île de France, Francie
Marcelle Chantal csfd

ChériJulie de CarneilhanFantômas contre FantômasJeunes filles en détresseL'Affaire LafargeLa Tragédie impérialeRomance in Flanders, AGondola rozkoše a snůPorte du large, LaZastavte palbu!Île des veuves, L'BaccaraAmok, kletba tropůAntonia, romance hongroiseOrdonnance, L'Au nom de la loiRéquisitoire, LeVacances du diable, LesVagabonde, LaLe Secret du docteurTendresse, LaToute sa vieKrálovnin náhrdelníkCarnaval des vérités, Le


Aktualizace osobnostního profilu Marcelle Chantal: 15.10. 2023 03:12