Nelly Corradi (1914 - 1968)


Nelly Corradi byla v první řadě operní zpěvačkou, natočila ale také přes dvacet filmů. Pocházela z Parmy, kde studovala zpěv na místní konzervatoři a počátkem třicátých let se začala prosazovat jako sopranistka. Kromě zpěvu se brzy dostala i k filmu a německý režisér Max Ophüls ji obsadil do svého dramatu ŽENA PRO VŠECHNY (La signora di tutti, 1934). Následovaly další herecké příležitosti, dvakrát ji do svých filmů angažoval režisér Marco Elter (1890-1945), který se pak stal i jejím manželem.

I když byla Nelly Corradi zpěvačkou, nutno dodat, že ne ve všech filmech zároveň zpívala, například její part Markétky v LEGENDĚ O FAUSTOVI (La leggenda di Fausto, 1948) nazpívala Onelia Fineschi. Vedle filmových oper dostala již jen výjimečně odlišnou příležitost, například v historickém dramatu HRABĚ ZE SANT ELMO (Il conte di Sant Elmo, 1953), i tady ale hrála zpěvačku. Éra velkolepých adaptací oper odezněla v polovině padesátých let a tím také skončila filmová kariéra Nelly Corradi.

Nelly Corradi zemřela v Římě 16. dubna 1968 ve věku 53. V rodné Parmě nese její jméno náměstí Piazza Nelly Corradi.


16.12.1914
Parma, Itálie
16.4.1968
Řím, Lazio, Itálie
Nelly Corradi csfd

Gli orizzonti del soleCasa RicordiPucciniIl conte di Sant'ElmoLa forza del destinoLa leggenda di FaustLa signora dalle camelieL'elisir d'amoreLazebník sevillskýLucia di LammermoorDente per denteDanza del fuoco, LaV záři reflektorůBarbablùLadro sono io, IlZia smemorata, LaTerra di nessunoTorrente, IlScarpe al sole, LeLuci sommerseŽena pro všechny


Aktualizace osobnostního profilu Nelly Corradi: 20.11. 2023 05:05