Rubi D'Alma (1908 - 1994)


Vysoká, štíhlá, elegantní a také odměřená, taková byla italská herečka Rubi d′Alma, která se koncem třicátých let zařadila do zástupu filmových hvězd. Pocházela ze šlechtické rodiny a narodila se jako Giusta Manca di Villahermosa v Miláně, kde také vyrůstala. Když tady režisér Camillo Mastrocinque natáčel film KRÁLOVNA ZE SCALLY (Regina della Scalla, 1937) se slavnou sopranistskou Margheritou Carosio v hlavní roli, potřeboval do komparzu obsadit dívky z lepší společnosti. Byla mezi nimi i tehdy již třicetiletá Giusta Manca, která zaujala filmové producenty; ti ji pozvali do Říma a přišly další nabídky, tentokrát již k velkým rolím.

Zatímco za války točila Rubi d′Alma několik filmů ročně, po roce 1945 jich již tolik nebylo. Za zmínku stojí drama NEBE NAD BAŽINAMI (Cielo sulla palude, 1949) režiséra Augusta Geniny, které bylo oceněno na festivalu v Benátkách a Rubi d′Alma zde hrála hlavní roli. Její filmovou kariéru pak uzavírají vedlejší role ve známých filmech jako KRONIKA JEDNÉ LÁSKY (Cronaca di un amore, 1950) nebo ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Febbre di vivere, 1953).

Počátkem padesátých let Rubi d′Alma na další nabídky od filmu přestala reagovat. Dá se říci, že její dočasná herecká kariéra byla jen zpestřením v dlouhém životě bohaté ženy, s blížící se padesátkou ji hraní přestalo naplňovat a odešla do soukromí. Jako dávno zapomenutá osobnost italského filmu zemřela v letovisku Castel Gandolfo 7. srpna 1994 ve věku 88 let.


7.5.1908
Milán, Itálie
7.8.1994
Castel Gandolfo, Itálie
Rubi D'Alma csfd

Febbre di vivereKronika jedné láskyCielo sulla paludeLa RévoltéeCavaliere del sogno, IlDaniele CortisPian delle stelleCalafuriaEnrico IVSant'Elena piccola isolaTempesta sul golfoC'e sempre un ma!Odessa in fiammeVýstřelDivieto di sostaI mariti (Tempesta d'anime)SolitudineAntonio MeucciCantate con meFanfulla da LodiRudé růžeKrásná zlodějkaUragano ai tropiciL'allegro cantanteL'argineSignor Max


Aktualizace osobnostního profilu Rubi D'Alma: 13.4. 2024 01:38