Danièle Parola (1905 - 1998)


Francouzská herečka Danièle Parola byla filmem značně vytížená na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století, její krátká kariéra byla umožněna především díky manželství s filmovým producentem. Narodila se v Paříži jako Yvonne Canale-Parola a na jevišti začínala krátce po první světové válce. Nedá se ale říci, že by byla skutečnou divadelní herečkou, jejím oborem byl kabaret, revue a hudební kavárny.

V režii významného tvůrce Jacquese de Baroncelli hrála v příběhu manželské nevěry POSLEDNÍ SRÁŽKA (Le dernier choc, 1932), v němž byl jejím partnerem opět Jean Murat. Z jejích dalších prací v německé produkci uveďme adaptaci Straussovy operety CIKÁNSKÝ BARON (Le baron tzigane, 1935), v produkci svého manžela dostala hlavní roli ve filmu PAŘÍŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (Aventure à Paris, 1936). Tento film režíroval Marc Allégret, jenž jí znovu nabídl hlavní ženskou roli v adaptaci osvědčené literární předlohy OČIMA ZÁPADU (Sous les yeux d’occident, 1936).

Sporadicky se objevovala znovu i na divadelních jevištích, její filmová kariéra se uzavřela ještě před začátkem druhé světové války účastí v kvalitativně podružných titulech jako byla komedie BALTHAZAR (1937) nebo dobrodružném filmu ALOHA, PÍSEŇ OSTROVA (Aloha, le chant des îles, 1937), kde znovu stála po boku Jeana Murata. Druhou světovou válku strávila Danièle Parola ve Spojených státech, kde její manžel André Daven produkoval tři filmy. Po válce se vrátili do Francie, Daniele však v té době žila již v soukromí. Svého manžela ale doprovázela na společenské akce, objevila se například na slavnostních premiérách filmů z jeho produkce (VELKÉ MANÉVRY – Les grandes manoeuvres, 1955; ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA – Porte des Lilas, 1957).

Danièle Parola zemřela v Paříži 2. září 1998 ve věku 93 let. Její filmografie zahrnuje devatenáct filmů z let 1927-1937, v nichž hrála vesměs hlavní role.


28.3.1905
Paříž, Île de France, Francie
2.9.1998
Paříž, Île de France, Francie
Danièle Parola csfd

BalthazarBalthazarAloha, le chant des îlesAventure à ParisSous les yeux d'occidentLa veuve joyeuseLe baron tziganeI.F.1 ne répond plusLe Dernier chocStupéfiantsL'inconstante. Je sors et tu restes làLes Amours de minuitVelké dobrodružstvíDans une île perdueDelikatesyLa Meilleure maîtresseParis-GirlsLa danseuse OrchidéeLes TransatlantiquesJe t'adore mais pourquoi


Aktualizace osobnostního profilu Danièle Parola: 3.3. 2024 02:54