Alena Karešová (1927 - 2019)


Alena Karešová je sice vystudovanou herečkou, ale prakticky celý život se věnovala pedagogické činnosti, nicméně díky výrazné tváři se zapsala do historie filmu účastí v desítkách dodnes slavných snímků. Alena Karešová, rozená Engelmannová, vystudovala herectví na DAMU (1950), již v průběhu studií pohostinsky hrála v Národním divadle, kde absolvovala herecký křest dvěma malými rolemi - Xantipa (1947) a Jabloňové sady (1948). Po absolutoriu se ale herectví prakticky nevěnovala, hned v roce 1950 nastoupila na FAMU, kde na katedře režie vedla předmět Práce s hercem. Pro potřeby FAMU vydala také skripta pod názvem Kultura řeči. Příležitostně se věnovala také překladům. Na jevišti účinkovala jen krátce v roce 1958, kdy vystupovala v Pražské estrádě. Stěžejní ale zůstala její pedagogická činnost, jíž se věnovala do roku 1989.

Jako herečka byla Alena Karešová obsazována do různých žánrů, nejlépe si ji ale pamatujeme z komedií, případně filmů pro děti. Několikrát svou přísnou tvář propůjčila postavám učitelek, z těchto rolí je na místě připomenout fyzikářku ve filmu Bota jménem Melichar (1983). Ještě častěji oblékla uniformu zdravotní sestry - Sestřičky (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984) nebo Co je vám, doktore? (1984). Mezi její poslední role patřila překladatelka ve filmu Válka barev (1995). Alena Karešová poměrně často spolupracovala také s televizí, objevila se v několika seriálech a inscenacích.

Závěrem je na místě připomenout ještě jeden legendární počin, na němž se Alena Karešová podílela, i když pouze hlasem - celé generace diváků si dobře pamatují její příjemný hlas vypravěčky v pohádkovém seriálu Arabela (1980).


27.1.1927
Praha, Československo
17.7.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Alena Karešová csfd

Válka barevDíky za každé nové ránoNesmrtelná tetaZámek v ČecháchČarodějky z předměstíJežek z kioskuOtravný víkendRakovina vůleProces s vrahy MartynovéJak básníkům chutná životZuřivý reportérMůj hříšný mužCo je vám, doktore?Druhý tah pěšcemKukačka v temném leseProdavač humoruRozpuštěný a vypuštěnýRumburakBota jménem MelicharSestřičkySlunce, seno, jahodyAd aktaKřtinyTa chvíle, ten okamžikVelké přáníŘetězHra o královnuTrhákHistorky z Ražické baštyJak rodí chlapStíhán a podezřelýKoncert pro mantinelyOddechový časKonečně si rozumímeOdysseus a hvězdyZa volantem nepřítelKronika žhavého létaAlfons Karásek v lázníchSvět otevřený náhodámSměšný pánNaše bláznivá rodinaTarzanova smrtKotrmelecSmrt na Cukrovém ostrověZkouška pokračujeHlavní výhraDobrodružství Toma SawyeraNejlepší člověkŽivot na zámkuArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekHvězdy nad Syslím údolímMalý pitaval z velkého městaSlavné historky zbojnické


Aktualizace osobnostního profilu Alena Karešová: 9.3. 2024 01:59