Věra Vlčková (1944 - 1989)


Herecká dráha Věry Vlčkové začala již v rodné Kroměříži, kde ještě jako žačka jedenáctiletky vstoupila do dramatického souboru. Po úspěšném dokončení JAMU nastoupila do plzeňského divadla J.K.Tyla. Další angažmá bylo v Realistickém (dnes Švandově) divadle, které bylo zároveň i konečným.

Tím však výčet zajímavých hereckých počinů nekončí. Nerad bych vynechal drama KUKAČKA V TEMNÉM LESE režiséra Antonína Moskalyka, s nímž se mimochodem setkala i v koprodukčním TV seriálu o vývoji policejních vyšetřovacích metod a postupů DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY.

Tím jsme plynule přešli k tvorbě televizní, kterou zastupují vesměs příběhy detektivní: TÉTO NOCI V TOMTO VLAKU, O MRTVÝCH JEN DOBŘE a epizodní role v seriálech MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA či PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO. Jednou z posledních filmových rolí Věry Vlčkové byla ředitelka gymnázia v komedii Milana Šteindlera VRAŤ SE DO HROBU.

Energická a sebevědomá žena, jak si ji pamatujeme, však koncem roku 1989 navždy odešla. Díky jejím rolím si ji můžeme často připomínat.


9.5.1944
Kroměříž, Protektorát Čechy a Morava
21.12.1989
Praha, Československo
Věra Vlčková csfd

Naděje má hluboké dnoVrať se do hrobu!Vážení přátelé, anoBude řeč o penězíchZlý věkJak básníkům chutná životPohled z hlubinPoklesky zralých mužůZrcadlo nenávistiZykovoviMůj hříšný mužDům bez kouzelO mrtvých jen dobřeRudinDruhý tah pěšcemKukačka v temném leseTéto noci v tomto vlakuRadikální řezVzpurní svědkovéFarmaMilostný poločasDějiny jednoho dneMat třetím tahemMuž z LondýnaPřípad mrtvého mužeVražda před večeříSpalovač mrtvolZnamení RakaDobrodružství kriminalistikyPřípady podporučíka HanikyMalé dějiny jedné rodinyPanoptikum Města pražskéhoMalý pitaval z velkého městaMerlin aneb Pustá zemAntigoneVečeře přes půlnoc


Aktualizace osobnostního profilu Věra Vlčková: 13.11. 2023 09:11