Carl Froelich (1875 - 1953)


Režisér, kameraman, producent a průkopník německého filmu, který v rozmezí let 1912 až 1951 natočil 77 filmů. Původně začal u filmu pracovat jako konstruktér kinematografických přístrojů. Jeho nadřízený Oskar Messter vlastnil síť kin a Froelich pracoval i jako kameraman zpravodajského WOCHENSCHAU. 28. září 1908 např. zdokumentoval železniční nehodu v Berlíně, svého času jedno z největších železničních neštěstí. Jako kameraman debutoval roku 1906 čtyřminutovým snímkem MEISSNER-PORZELLAN.

Roku 1941 byl zvolen čestným členem Spolku německých kinotechniků, sdružujících kupodivu i první „televizáky". V té době mělo Německo již v provozu tv vysílání. Byla pokryta oblast Berlína a část Mnichova. Protože střední doba mezi dvěma poruchamy přijímače byla 25 až 70 hodin, vlastnili televizní přijímače výhradně technici, kteří jej byli schopni opravit a navrhnout vylepšení, dále vysocí straničtí a státní funkcionáři a instituce, jako např. armáda, nemocnice, aj. Roku 1943 se podílel na režii a produkci FAMILIE BUCHHOLZ a pokračování NEIGUNGSEHE. Šlo o tříhodinové dílo a poslední spolupráci mezi Froelichem a Henny Portenovou.

Konec války znamenal i konec pro Froelicha. Byl uvězněn, roku 1948 mu úřady vydaly osvědčení o denacifikaci a Froelich se mohl vrátit k natáčení. Jeho ateliéry byly zničeny a nešly opravit. Podpisem kapitulace si Němci zničili vlastní filmový průmysl, protože v každém sektoru se promítala výhradně tvorba vítězné mocnosti. V ruském sektoru ruské filmy, ve francouzkém francouzké, v americkém americké atd. Froelich natočil v poválečném období dva filmy. Roku 1950 DREI MAEDCHEN SPINNEN a rok poté STIPS. 12. února 1953 zemřel. Pohřeb měl v den, kdy celým Německem duněly zvony na památku tragicky vybombardovaných Drážďan. Zvonilo se ve východním i západním Německu, jakoby nebylo nikdy rozděleno.


5.9.1875
Berlín, Německá říše
12.2.1953
Berlín, Německo
Carl Froelich csfd

Carmen, la de TrianaDěvčata v uniforměPožár v opeřeStipsDrei Mädchen spinnenFamilie BuchholzNeigungseheHochzeit auf dem BärenhofMuž od plynuKatharina I. von RusslandSrdce královnyMona LisaValčík z OněginaDie Umwege des schönen KarlDie vier GesellenDomovVelké bláhovostiKdybychom andělé byli...TraumulusWenn der Hahn krähtIch war Jack MortimerMilenky Ludvíka XIV.Oberwachtmeister SchwenkeFrühlingsmärchenIch für dich, du für michKrach um JolantheDer Choral von LeuthenReifende JugendVolldampf voraus!Die - oder keineGitta objevila své srdceLiebe auf den ersten TonMieter Schulze gegen alleLuise, Königin von PreußenVelké dobrodružstvíHans in allen GassenLa Barcarolle d'amourDie Frau, die jeder liebt, bist du!LiebfraumilchNoc náleží námLiebe im KuhstallLiebe und DiebeLotteViolanthaZufluchtDie große PauseMeine Tante - deine TanteDie Flammen lügenRosen aus dem SüdenWehe wenn sie losgelassenDas Abenteuer der Sybille BrandtKammermusikTragödieMutter und KindDer WetterwartDer TaugenichtsJosef und seine BrüderLuise MillerinDie Brüder Karamasoff


Aktualizace osobnostního profilu Carl Froelich: 14.3. 2024 17:44