Augusto Genina (1892 - 1957)


Italský režisér Augusto Genina patřil k vyhledávaným a vytíženým filmařům v době němé éry, mimo Itálii ale našel bohaté uplatnění i po příchodu zvuku, několik zajímavých titulů vytvořil v rodné Itálii i po druhé světové válce. Byl rodákem z Říma a pocházel z dobře situované rodiny, po střední škole studoval na univerzitě, ale fakultu stavebního inženýrství opustil, protože jej zajímalo divadlo. Začal psát divadelní kritiky, později byl i autorem několika her, okouzlen světem filmu se ale ještě před první světovou válkou začal realizovat jako scénárista, vícekrát spolupracoval s Baldassarrem Negronim. Již v roce 1913 natočil své první krátké filmy, jako jeho režijní debut se uvádí krátký film MANŽELKA JEHO VÝSOSTI (La moglie di sua eccellenza, 1913).

V německo-francouzské koprodukci natočil film LATINSKÁ ČTVRŤ (Quartier Latin, 1929) - opět s Carmen Boni v hlavní roli, výhradně v produkci Francie pak realizoval významný snímek MISS EVROPA (Prix de beauté, 1931) s hollywoodskou hvězdou Louise Brooks. Střídavě pak pracoval ve Francii a Německu, z jeho další tvorby uveďme film GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ (La gondole aux chimeres, 1936). V Německu natočil několik filmů z tehdy oblíbenou herečkou Magdou Schneider, některé z nich se dostaly i do československých kin (UTRPENÍ A LÁSKA ŽENY - Frauenliebe, Frauenleid, 1937).

Až těsně před druhou světovou válkou se Genina vrátil do Itálie, kde prokázal svou schopnost natočit jakýkoliv film zpracováním tří válečných snímků, které byly otevřenou propagací fašistického režimu (BÍLÁ ESKADRONA - Squadrone bianco, 1936; ALCAZAR - L'assedio dell'Alcazar, 1940; BENGHÁZÍ - Benghasi, 1942). Ve všech třech hrál hlavní roli Fosco Giachetti a Genina za všechny tři filmy obdržel nejvyšší trofej na festivalu v Benátkách, Mussoliniho pohár. Mezitím se Genina rozvedl s Carmen Boni a jeho druhou manželkou se stala herečka Betty Becker, původem Američanka.

Po válce s sebou Genina nesl cejch umělce spojovaného s fašistickými filmy, účast ve výše zmíněných snímcích ostatně uškodila i většině zúčastněných herců. K režii se vrátil až po několika letech, kdy projevil ambice přiblížit se k neorealismu syrovým venkovským dramatem obsazeným převážně neherci NEBE NAD BAŽINAMI (Cielo sulla palude, 1949). Nominaci na Zlatého lva na festivalu v Benátkách sice neproměnil, získal ale Mezinárodní cenu a také Stříbrnou stuhu udělovanou Italským syndikátem filmových novinářů. Filmem TŘI ZAKÁZANÉ PŘÍBĚHY (Tre storie proibite, 1952) zpracoval skutečnou událost zřícení schodiště v jedné veřejné budově v Římě, nutno ale dodat, že ve stejné době a mnohem zdařileji tento námět zpracoval Giuseppe de Santis (ŘÍM V 11 HODIN - Roma ore 11, 1952).


28.1.1892
Řím, Lazio, Itálie
18.9.1957
Řím, Lazio, Itálie
Augusto Genina csfd

Frou-FrouMaddalenaTre storie proibiteL’ederaCielo sulla paludeBengházíAlcazarTři dny štěstíOhnivé polibky NeapoleUtrpení a láska ženyBílá eskadronaGondola rozkoše a snůKvěty z NizzyNezapomeň na mneNous ne sommes plus des enfantsNe sois pas jalouseLa femme en hommeLes Amours de minuitParis-BeguinMiss EuropaDramma a 16 anni, UnQuartier LatinLiebeskarnevalScampoloTotte et sa chanceAddio giovinezza!Die weisse SklavinL'ultimo lordFocolare spento, IlCirano di BergeracMoglie bella, LaGermaineIl corsaroDonna passò, UnaIl castello della malinconiaLucie de TrecoeurPeccatrice senza peccato, LaCrisi, LaI tre sentimentaliL'incatenataMoglie, marito e...Un punto neroAvventura di Dio, L'Diabolici, IDouloureuse, LaRuota del vizio, LaAvventure di Bijou, LeBel amiDebito d'odioDonna e il cadavere, LaLucrezia BorgiaMaschera e il volto, LaNorisScaldino, LoAddio giovinezza!Due crocefissi, IFemminaFemmina - FeminaIl principe dell'impossibileIl trono e la seggiola


Aktualizace osobnostního profilu Augusto Genina: 3.3. 2024 03:57