Michaela Černá 80 let


Michaela po maturitě pokračovala ve studiu na Státní pražské konzervatoři, obor zpěv. Po jejím absolutoriu se stala laureátkou v Dvořákově pěvecké soutěži a poté nastoupila jako sólistka do Hudebního divadla v Karlíně, kde setrvala 24 let (role: Vanda – „Polská krev“, Hugetta – „Král tuláků“, Kateřina – „Balada z hadrů“, Maria – „West Side Story“, paní Molloyová – „Hello Dolly“).

V operních inscenacích ČT se objevila například jako představitelka Eleonory v inscenaci „Trubadúr“ a jako Růženka v „Dráteníkovi“. Ve filmu Všichni dobří rodáci jí byla svěřena malá role v epilogu filmu.

V pozdějším věku se věnovala literární činnosti. Psala především scénáře pro ČT, úspěch měla s tvorbou pro děti. ČT natočila podle jejích scénářů osm pohádek. Vydala také tři pohádkové knihy: „Zkřížené meče“, „O malíři Lukášovi“ a „Sedm kouzel“.


30.9.1943
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Michaela Černá csfd

O malíři AdamoviJak chutná láskaZázračné mečeZvonící mečeHejkalkaZkřížené mečeO holiči a barvířiO kováři BásimoviOhnivé námluvyDuch českýBakaláři 1997Muzikál pro Nelly GaierovouOrfeus v podsvětíSoukromá věcDráteníkDěravá kapsaTrubadúrKrásná HelenaMěšťák šlechticemVšichni dobří rodáciHasiči - 130 let SDH Nýřany (1. část 1883 - 1945)ÚsměvyTo je ta muzikaPozdrav z Prahy


Aktualizace osobnostního profilu Michaela Černá: 8.11. 2023 13:50