Jean Bouise (1929 - 1989)


Francouzský herec Jean Bouise patřil k výrazným představitelům vedlejších rolí ve filmech šedesátých až osmdesátých let a na svém kontě má tři nominace na Cézara, z toho jednu úspěšnou. Pocházel z Le Havre a původně vystudoval chemii na vysoké škole v Rouenu, počátkem padesátých let dal ale průchod svému zájmu, jímž bylo divadlo. V Lyonu stál u zrodu divadla Théâtre de la Comédie, kde v průběhu několika let hrál velké role především v klasice (Život je sen, Veselé paničky windsorské, Večer tříkrálový), spolupracoval téměř výhradně se svým přítelem, režisérem a hercem Rogerem Planchonem.

Ve filmu debutoval Jean Bouise menší rolí v kubánském dobrodružném filmu EL OTRO CRISTÓBAL (1963), který byl sice uveden na festivalu v Cannes, do evropských kin se ale nedostal. Následovaly menší role ve francouzských filmech, několikrát jej do svých titulů obsadil oscarový režisér Costa-Gavras. Poprvé hrál Bouise v jeho slavném filmu Z (1969), pak se objevil ve výrazných vedlejších rolích dalších filmů dramatického žánru, jen výjimečně jej bylo vidět i v komediích – menší postavu ministra ztvárnil například v NÁVRATU VELKÉHO BLONDÝNA (Le retour du Grand Blond, 1974).

V průběhu 70. a 80. let natočil Jean Bouise několik filmů s režisérem Robertem Enricem, zmínku si zasluhuje především oceněné okupační drama STARÁ PUŠKA (Le vieux fusil, 1975), za které byl nominován na Cézara pro herce ve vedlejší roli, další nominaci mu vynesla úloha prokurátora ve filmu SOUDCE ZVANÝ ŠERIF (Le juge Fayard dit Le Shériff, 1977). Bouise se před kamerou setkal i s Alainem Delonem například ve filmech PAN KLEIN (Monsieur Klein, 1975) nebo SMRT DAREBÁKA (Mort ďun pourri, 1980). V roce 1980 získal Jean Bouise Cézara za roli ve filmu HLAVIČKA (Coup de tete, 1979).

Z dekády osmdesátých let vyniká několikerá spolupráce s režisérem Lucem Bessonem, jejich prvním společným filmem byl Bessonův sci-fi debut POSLEDNÍ SOUBOJ (Le dernier combat, 1983). Bouisova filmografie se v průběhu 80. let výrazně rozšiřovala a v této době natočil více než čtyřicet filmů, znovu pracoval s Robertem Enricem, ale také například s Claude Lelouchem nebo Alexandrem Arcadym, hrál často také v televizi. Zvýšená aktivita před filmovou a televizní kamerou logicky vedla k omezení Bouisova hraní v divadle, naposledy hrál v Čechovově Rackovi na jevišti Théâtre de ľOdéon v roce 1988.


3.6.1929
Le Havre, Francie
6.7.1989
Lyon, Francie
Jean Bouise csfd

Brutální NikitaBouřné létoFrancouzská revoluceMortelle saisonKámen mudrcůMagická hlubinaChateauroux districtDe guerre lasseJenatschL'été en pente doucePoslední léto v TangeruSpiraleDernière image, LaL'Amour tangoRudá zónaSébastienův dárekLa Petite fille modèleNečekaná zradaPodzemkaStrictement personnelL'Air du crimeNoces de soufreCredoEdith a MarcelJménem mých blízkýchLa bête noirePablo est mortPoslední bitvaRovníkSi j'avais 1000 ansHécateLe Voyageur imprudentMéretteLe Voleur d'enfantsUn dessert pour ConstanceAnthraciteLe MoustiqueHorká hlavaPaco l'infaillibleCesty na jihLes Petits câlinsMotýl na rameniSale rêveurLe Point de mireSmrt darebákaSoudce zvaný šerifUn neveu silencieuxMadoPan KleinBláznivá na zabitíLa BrigadePan DupontStará puškaZvláštní odděleníMadame BovaryNávrat velkého blondýnaOut 1: SpectreSpálené stodolyAtentát v PařížiLes Camisards


Aktualizace osobnostního profilu Jean Bouise: 25.2. 2024 09:12