Jean Sacha (1912 - 1988)


Francouzský filmař Jean Sacha vystřídal za kamerou několik profesí, mimo jiné režíroval sedm filmů a jeden televizní seriál, dnes ale patří ke spíše zapomenutým tvůrcům. Narodil se jako Sacha Prosper Vojen v malém městečku Saint-Jean-Cap-Ferrat na Azurovém pobřeží, již v mládí odešel do Paříže, kde se koncem třicátých let začal prosazovat ve filmovém průmyslu.

Jako režisér zůstal Jean Sacha věrný kriminálnímu žánru, svým vzápětí natočeným filmem KŘIŽOVATKA ZLOČINU (Carrefour du crime, 1947) však již takového úspěchu nedosáhl. Mezitím znovu pracoval jako střihač a scénárista, v obou těchto profesích se například podílel na slavném přepisu Shakespearova dramatu OTHELLO (The Tragedy of Othello: The Moor of Venice, 1952) v režii Orsona Wellese. V další vlastní režii se Jean Sacha opět spolehnul na osvědčenou literární předlohu a s postavou agenta Lemmyho Cautiona natočil kriminálku TEN MUŽ JE NEBEZPEČNÝ (Cet homme est dangereux, 1953) s Eddie Constantinem v hlavní roli; film jen ve francouzských kinech vidělo více než tři a půl miliónu diváků.

Na tento úspěch se Sachovi již nepodařilo navázat, i když v jednom ze svých dalších filmů využil literární popularity agenta OSS 117 (OSS 117 NENÍ MRTVÝ – O.S.S. 117 n'est pas mort, 1957).  To byl jeho poslední celovečerní film, později ale ještě uspěl v televizi, kde natočil čtyřdílný dobrodružný seriál DOBRODRUŽSTVÍ ROBINSONA CRUSOE (Les aventures de Robinson Crusoë, 1964). Ten byl úspěšný v celé západní Evropě a především navýšil popularitu představitele titulní role Roberta Hoffmanna, který se pak léta prosazoval jako filmový herec v Itálii a Francii.

Jean Sacha se přes svůj poslední úspěch v televizi již nadále neangažoval a žil v soukromí. Zemřel v Paříži v prosinci 1988 ve věku 76 let.


25.4.1912
Saint-Jean-Cap-Ferrat, Francie
15.12.1988
Paříž, Île de France, Francie
Jean Sacha csfd

Une balle suffitOthelloChristine se marieFlorence est folleO.S.S. 117 n'est pas mortSoupe à la grimace, LaCet homme est dangereuxCarrefour du crimeFantômasLes Aventures de Robinson CrusoëTapage nocturne


Aktualizace osobnostního profilu Jean Sacha: 1.11. 2023 13:48