Claudio Camaso (1934 - 1977)


Historie kinematografie nabízí jen málo hereckých životopisů, které by končily sebevraždou ve vězení, jedním takovým zajímavým případem je italský herec Claudio Camaso. O jeho dětství a mládí toho příliš nevíme, je ale nepochybné, že cestu před filmové kamery mu zprostředkoval jeho starší bratr Gian Maria Volonté (1933-1994), který byl v 60. letech již zavedeným hercem. Claudio Volonté tehdy přijal pseudonym Camaso a poprvé se objevil v několika televizních seriálech, ve filmu debutoval vedlejší rolí bývalého přítele hlavní hrdinky v režii Antonia Pietrangeliho (ZNAL JSEM JI DOBŘE – Io la conoscevo bene, 1965).

U nás je známější například horor Maria Bavy KRVAVÁ ZÁTOKA (Reazione a catena, 1971), kde hrál nemanželského syna zavražděné hlavní hrdinky, zmínku si zaslouží i příběh několika mladých Italů z předměstí Milána režisérky Liny Wertmüller (VŠECHNO JE ÚPLNĚ JINAK – Tutto a posto e niente in ordine, 1974). Kromě dalších nabídek z televize odehrál svou poslední roli kubánského revolucionáře Che Guevary ve filmu TVÁŘ ŠPIÓNA (Faccia di spia, 1975). V této době upustil Camaso od svého uměleckého jména a v titulcích se začal objevovat pod vlastním jménem Claudio Volonté. Stihnul se také oženit a s manželkou Verenou Baer měl jedno dítě.

V červenci 1977 se Claudio Camaso dostal do sporu s kameramanem Vincenzem Massou a při potyčce jej smrtelně zranil. O několik dní později se sám udal na policii a byla na něj uvalena vazba. Soudního procesu se ale nedočkal, v září 1977 se ve své cele oběsil; bylo mu 36 let.


12.1.1934
Řím, Lazio, Itálie
16.9.1977
Řím, Lazio, Itálie
Claudio Camaso csfd

XX. stoletíFaccia di spiaTempo dell'inizio, IlVšechno je úplně jinakDům na konci světaKrvavá zátokaL'inchiestaContronaturaCrónica de un atracoGiarrettiera ColtJoko invoca Dio... e muori10.000 dollari per un massacroJohn il bastardoLe Feu de DieuPer 100,000 dollari ti ammazzoFuria a MarrakechNejvětší případ komisaře MaigretaProbuď se a zabíjejZnal jsem ji dobře


Aktualizace osobnostního profilu Claudio Camaso: 26.2. 2024 04:57