Minoru Čiaki (1917 - 1999)


Minoru Čiaki, japonský charakterní herec, který se stejně dobře zhostil komických jakož i nepříjemných postav, se narodil jako Kacuharu Sasaki na ostrově Hokaidó (některé zdroje uvádějí jako datum narození 28. dubna 1917). Promoval na tokijské Univerzitě Čúó (Chuo University Tokyo) z ekonomie a obchodu, prakticky záhy ale zjistil, že ho více přitahuje divadlo. V roce 1937 začal studovat herectví u Šin-Cukidži Gekidan (Nová herecká společnost z Cukidži) a během 2. světové války pracoval jako režisér u divadelní společnosti Bara-Za.

Jako vedlejší herec se později uplatnil v mnoha filmech. V roce 1975 prodělal mrtvici, ze které se ale zotavil a v roce 1986 získal cenu Japonské filmové akademie pro “nejlepšího herce“ za své vystoupení ve filmu HANA IČIMONME (1985) – stejná role mu vynesla i dvě další zvláštní filmové ceny (Mainiči Šimbun a Hoči). Film vypráví o bývalém univerzitním profesorovi, který je kvůli Alzheimerově chorobě vyhozen z muzea, kde pracuje a péče o něj se nakonec ujímá jeho snacha. Se ženou Fumie měl tři syny – je otcem herce Kacuhika Sasakiho. Minoru Čiaki zemřel na kardiopulmonální selhání v roce 1999.


30.7.1917
Hokkaidó, Japonsko
1.11.1999
Fuču, Tokio, Japonsko
Minoru Čiaki csfd

Don Macugoró no daibókenHana ičimonmeTokugawa ičizoku no hókaiKjodžingun monogatari: Susume!! Eikó eKarafuto 1945 Summer: Hjósecu no monOnna himicu čósain: Kučibiru ni kakeroYoru no isoginchakuNippon iči no danzecu otokoAi no SankaHatamoto jakuzaTvář toho druhéhoUmi no kotoZero faita dai kûsenHijameši to Osanto-čanSameGobančó júgiriróGonin no abaremonoHibari Čiemi no ošidori senrjógasaNebe a pekloRóningai no kaojakuŠingo nidžúban šóbu: KankecuhenAmakusa Širó TokisadaEčigodžiši macuriHana no orizurugasaHibari, Čiemi no jadžikita dóčúJoidore musókenKaramiaiKigeki: Detatoko šóbu – Maboroši tenguOhime-sama to hige daimjóRandžaradžara monogatariRataiSalaryman Iššin TasukeTókjó maru no učiWakaki hi no Džiročó: Tókaidó no cumudži kazeEdokko handžókiGen to fudómjó'óHadakakkoWakagimi to džinanbóWakasamazamurai torimonočó: Kuroi cubakiGozondži irezumi hanganJóto monogatari: Hana no Jošiwara hjakuningiriKanda macuri kenkagasaMito kómonMori no Išimacu oni jori kowaiOtoko nara jattemiroTonosama jadžikitaZoku ŠinranŠinranŠirokoja komakoŠósuke bujúden: Aizu bandaisanAbare daimjóAnja kóroKurama tenguOshaberi okusanSengoku guntó denFutari dake no hashiFuteki naru hankóHana no bodžóHijosen


Aktualizace osobnostního profilu Minoru Čiaki: 30.10. 2023 16:44