Hélène Manesse 82 let


Francouzská herečka Hélène Manesse má za sebou bohatou divadelní kariéru, její práce před kamerou zahrnuje ale jen něco málo přes dvacet položek pro film i televizi, přesto jsme ji mohli vidět i u nás. Pochází z malé vesnice Montreal v Burgundsku, s profesionálním herectvím začala na regionální scéně Comédie de l'Ouest v Remeši, kde počátkem šedesátých let odehrála řadu rolí ve světové i francouzské klasice.

Maurice Barrier postupně pronikal i do filmu, Hélène Manesse se teprve začátkem 70. let dostala do Paříže jako divadelní herečka, brzy se ale prosadila účastí v oblíbeném moderním repertoáru (Kachna na pomerančích, 1971; Přelet nad kukaččím hnízdem, 1973). K práci ve filmových studiích ji poprvé přivedl známý režisér Jean Girault, s nímž natočila dva filmy. V komedii STĚNY MAJÍ UŠI (Les murs ont des oreilles, 1974) vytvořila v podružné roli paní Cernayové manželskou dvojici s Giraultovým oblíbeným epizodkářem Jeanem Valmence, o rok později hrála ošetřovatelku v komedii NEOHROŽENÝ (L'intrépide, 1975). Se slavným Pierrem Richardem se setkala jen v komedii JSEM NESMĚLÝ, ALE LÉČÍM SE (Je suis timide... mais je me soigne, 1978), zatímco její manžel Maurice Barrier s ním natočil tři filmy.

V televizi dostala během 70. a 80. let řadu příležitostí v rámci oblíbeného cyklu V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1975-1980), film jí poskytl naposledy menší roli v kriminálce ŠPINAVÁ ZÁLEŽITOST (Une sale affaire, 1981). Co se týče divadla, po delší přestávce se po roce 2000 objevila na několika pařížských scénách (Théâtre Saint-Georges, Théâtre Daunou), v současné době žije v soukromí ve svém rodišti v Montrealu se svým manželem.

Jejím starším bratrem je malíř a výtvarník Claude Manesse (*1939), mladší bratr Philippe (*1943) začínal jako filmový a divadelní herec, později se proslavil jako  manažer pařížského klubu Café de la Gare.


10.8.1941
Montréal, Francie
Hélène Manesse csfd

Catherine CouragePrix du silence, LeŠpinavá záležitostSurmâle, LeAmours sous la révolution: Les amants de Thermidor, LesJsem nesmělý, ale léčím seLe GuêpierIntrépide, L'Rôtisserie de la reine Pédauque, LaMurs ont des oreilles, LesLe Songe d'une nuit d'étéLa Prise du pouvoir par Louis XIVAlice NeversováCordierovi, soudce a policajtSecret des dieux, LeLes brigades du TigreSlavné útěkyNouvelles aventures de Vidocq, LesLes dossiers de l'écranMalican père et filsSeule à Paris


Aktualizace osobnostního profilu Hélène Manesse: 4.11. 2023 03:51