Attilio Dottesio (1909 - 1989)


Attilio Dottesio zahájil svou uměleckou kariéru ve Francii, za druhé světové války ale zakotvil v rodné Itálii a stal se na několik desítek let jedním z nejžádanějších představitelů vedlejších rolí ve filmu. Pocházel ze severní Itálie a počátkem třicátých let odjel do Francie, kde se začal prosazovat jako zpěvák. Po dosažení jistého úspěchu dostal první drobnou filmovou roli v Guitryho historické epopeji TAJEMSTVÍ SEDMI PEREL (Les perles de couronne, 1937). Potom se vrátil do Itálie a začal studovat herectví na filmové škole Centro sperimentale di cinematografia.

Do impozantního počtu se Dottesiho filmografie začala rozrůstat až v šedesátých letech, kdy točil několik snímků ročně. Poměrně brzy zešedivěl a charakteristickým znakem jeho herecké osobnosti se stal plnovous. Přestože disponoval nespornými hereckými schopnostmi, nikdy nepřesáhl rámec vedlejších rolí, těmi byl ale zahrnován ve velkém počtu. Téměř čtvrtinu z jeho úctyhodné filmografie tvoří spaghetti westerny, různě velké role hrál v přibližně 40 titulech tohoto žánru, u nás ovšem vesměs neznámých, připomeňme alespoň legendární film HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966), kde se ale opravdu jenom mihnul.

V divadle, dabingu nebo televizi pracoval Attilio Dottesio jen výjimečně, doménou jeho aktivit zůstával film, příležitostně se na několika titulech podílel i jako producent. Jeho pokus prosadit se jako dokumentarista vyšel naprázdno, protože celovečerní naučný film AMAZZONIA TERRA SCONOSCIUTA (1955) nebyl nikdy uveden do distribuce. Početně významnou položku v jeho herecké filmografii dotvářely v sedmdesátých letech kriminální filmy, často s přesahem do žánru hororů, s Klausem Kinskim hrál například ve filmu SMRT MÁ VRAŽEDNICKÝ ÚSMĚV (La morte ha sorriso all′assassino, 1973), menší role ztvárnil v dalších podobně laděných filmech jako POLICIE ŽÁDÁ O POMOC (La polizia chiede aiuto, 1974) nebo TMAVĚ ČERVENÁ (Profondo rosso, 1975). Objevil se také v několika válečných filmech, opět s Klausem Kinskim to byli například HRDINOVÉ V PEKLE (Eroi all′inferno, 1973).

V letech 1984-1985 pořídil Attilio Dottesio své poslední kreace ve filmu a televizi, symbolicky svou práci pro film zakončil opět ve francouzském filmu (DOBRÝ KRÁL DAGOBERT – Le bon roi Dagobert, 1984), načež odešel do soukromí. Zemřel v Římě 12. února 1989 ve věku 79 let.


16.7.1909
Desenzano sul Garda, Brescia, Itálie
12.2.1989
Řím, Lazio, Itálie
Attilio Dottesio csfd

SrdceEl regreso de Eva ManHvězdná srážka 2Pierino contro tuttiJsem fotogenickýOrinoco, paraíso del sexoCommissario Verrazzano, IlPoslední útokBravata, LaCanne mozzeChaotická brigádaGola profonda neraMogliamanteNeronePeccati di una giovane moglie di campagnaTábor číslo 5: Dívčí pekloBlufCuore di caneEmanuelle bianca e neraEmanuelle nera No. 2Italia a mano armataRoma l'altra faccia della violenzaSadistický experimentUccisori, Gli...a tutte le auto della poliziaBolognese, LaIl tempo degli assassiniKrutý ŘímLa polizia accusa: il servizio segreto uccideRoma drogata: la polizia non puň intervenireSgarbo, LoTmavě červenáVolání vlkůDieci bianchi uccisi da un piccolo indianoHrdinové v pekleLa polizia chiede aiutoLe Scomunicate di San ValentinoPugni nudi, ARitorno di Shanghai Joe, IlUn uomo, una città...e continuavano a mettere lo diavolo ne lo infernoDiario di una vergine romanaFra' Tazio da VelletriKid il monello del westKung Fu nel pazzo WestLa morte ha sorriso all'assassinoNovelle licenziose di vergini vogliosePugni, pirati e karatèSei bounty killers per una strageArriva Durango, paga o muoriColt era il suo Dio, LaColt in mano del diavolo, UnGiustiziere di Dio, IlIl Santo PatronoKarzan, il favoloso uomo della giunglaLa Lunga cavalcata della vendettaSeminò la morte... lo chiamavano Castigo di DioSollazzevoli storie di mogli gaudenti e mariti penitenti - Decameron nº 69Un bounty killer a TrinitàZambo, il dominatore della foresta


Aktualizace osobnostního profilu Attilio Dottesio: 30.3. 2024 10:10