Mel Ferrer (1917 - 2008)


Mel Ferrer vlastním jménem Melchior Gaston Ferrer se narodil 25.8. 1917 v Elberonu v americkém státě New Jersey kubánským emigrantům. Oba rodiče byli lékaři. Jeho dětským snem bylo stát se spisovatelem a psát knihy hlavně pro děti. Skutečně jednu dětskou knížku napsal a vydal a nějaký čas pracoval také v knižním nakladatelství jako editor. Na divadelních prknech se objevil poprvé v roce 1938 v jedenadvaceti letech jako tanečník. Tento 191 cm vysoký, charizmatický muž byl svým zjevem jakoby předurčený pro filmovou kariéru. Ve filmu debutoval v roce 1949 ve filmu LOST BOUNDARIES jako 32 letý. Ferrera také velmi zaujalo režírování, a tak jeho prvním pokusem byla práce pro NBC, když režíroval úspěšné TV show. I když ještě hrál dál ve filmu i na Broadwayi, pokračoval také v kariéře režiséra a producenta. Natočil přes deset filmů, hrál ve více jak osmdesáti filmech.

Společně s Audrey hráli ve filmu VOJNA A MÍR, v roce 1956, on knížete Andreje Bolkonského, Audrey okouzlující hraběnku Natašu Rostovovou, dále v televizním filmu MAYERLING v roce 1957. Audrey Hepburnová také hrála pod jeho režií ve filmu ZELENÉ ÚDOLÍ, v roce 1959, a ve filmovém thrilleru Čekej do tmy v roce 1967 podle adaptace Knottovy divadelní hry, kde hrála hlavní roli slepé mladé ženy. Audrey Hepburn byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus a na Oscara. Jejich jediný syn Sean se stal také režisérem. Audrey, která Mela velmi milovala o něm mimo jiné řekla:..“ Mela hraní dost často stresovalo, zato režírování nadevšechno miloval. Vždycky ho to nabíjelo obrovskou energií," vzpomínala později Hepburnová, která zemřela v roce 1993 na rakovinu. Později ve svých vzpomínkách označil Ferrer Audrey za nejlepší co ho kdy v životě potkalo a litoval jejich rozchodu (manželé byli téměř 14 let).

Ferrer byl ženat ještě třikrát, z toho dvakrát s Frances Gunby Pilchardovou.Mel Ferrer zemřel ve spánku ve věku devadesáti let 2.6. 2008 v Los Angeles USA. Tento herec, režisér a producent se zapsal do paměti všech filmových diváků velmi silným písmem.


25.8.1917
Elberon, New Jersey, USA
2.6.2008
Carpenterie, California, USA
Mel Ferrer csfd

Kateřina VelikáEye of the WidowChristine Cromwell: Things That Go Bump in the NightOutrage!ZvedenýTenero tramonto, UnDie JägerJeden střevíc znamená vražduTisíc miliard dolarůLili MarleenBuitres sobre la ciudadFugitive FamilySežrána zaživaThe Memory of Eva RykerTop of the HillVelký útok zombiesOstrov rybích mužůThe VisitorŘeka velkého krokodýlaBáječný kapitán NemoI gabbiani volano bassoImmoralità, L'Princ ze severuThe Fifth FloorZwischengleisHi-RidersLa ragazza dal pigiama gialloSharon: Portrait of a MistressVálka gangůSežráni zaživaČerný korzárBranniganDas NetzLa polizia accusa: il servizio segreto uccidePodezřelá smrt nezletiléAntikristCarolaLa chica del Molino RojoTime for LovingČekej do tmyEl GrecoPaříž, když to hoříPád říše římskéSex and the Single GirlSeñor de La Salle, ElLancieri neri, INejdelší denĎábel a desateroZákon válkyA umřít z rozkošeHomme à femmes, L'Les mains d'OrlacSvět, maso a ďábelFräuleinThe Sun Also RisesThe VintageElena a mužiVojna a mírOh... Rosalinda!!Proibito


Aktualizace osobnostního profilu Mel Ferrer: 30.10. 2023 14:42