Robert Hossein (1927 - 2020)


Syn dirigenta orchestru Andre Hosseina se narodil v Paříži jako Robert Hosseinoff a navštěvoval hereckou školu Rene Simona. Pracoval jako herec i režisér v legendárním (nicméně ne klasickém) divadle hrůzy Theatre Grand Guignol na Montmartru. Inscenoval tu řadu dramat v naturalistickém stylu. Jeho oblíbení dramatici totiž byli Camus nebo Sartre. Později však strávil řadu let také na „uznávaných“ scénách.

V šedesátých letech se navzdory své zcela odlišné fyziognomii stal představitelem hraběte de Peyrac ve filmech ANGELIQUE MARQUISE DES ANGES, ANGELIQUE ET LE ROI, INDOMPTABLE ANGELIQUE, ANGELIQUE ET LE SULTAN. Tato role jej nejvíce zviditelnila širokému publiku po celém světě. Stále se však věnoval hlavně divadelní tvorbě a režii... V divadle i ve filmu považoval za nejdůležitější vytvořit napětí a jeho přáním bylo natočit film s Jeanem Gabinem v hlavní roli. Jednou z jeho manželek byla herečka Marina Vlady, se kterou má dva syny (Igor a Pierre) a mnohem později se oženil s Caroline Eliacheff, s níž má syna Nicolase. I s Caroline se však rozvedl.

V posledních letech spolupracoval zejména s Jean-Paul Belmondem na divadelních hrách: Kean, Cyrano de Bergerac atd. Nezapomenutelné role však již vytvořili např. ve filmu PROFESIONÁL (1981). Jeden z posledních filmů blízkých širokému publiku byla romantická komedie z roku 1999 VENUS BEAUTÉ (INSTITUT), kde ve svých 72 letech hraje bývalého letce a přítele mladičké Audrey Tautou.


30.12.1927
Paříž, Île de France, Francie
31.12.2020
Essey-lès-Nancy, Meurthe-et-Moselle, Francie
Robert Hossein csfd

L'Amour c'est mieux que la vieNoni - Le fruit de l'espoirMuž a jeho pesZáhadná neznámáSoudceSan AntonioVos Français de coeurGialloparmaVenuše, salon krásyM.D.C. - Maschera di ceraBídníci 20. stoletíPoslední kartaNeznámý v doměLes Enfants du désordreLa Croisade des enfantsLévy et GoliathLe Caviar rougeMuž a žena po 20 letechSurprise PartyLe Grand PardonJedni a druzíProfesionálDémons de midiEmmenez-moi au théâtre : Pas d'orchidées pour Miss BlandischL'Amant de pocheFalešné dnoLe ProtecteurLe Tour d'écrouDon Juan 73Prêtres interditsUn officier de police sans importanceVogue la galèreHelléVražda je vraždaKořistLa Part des lionsLe JugeLes Belles au bois dormantesPoint de chuteČas vlkůBitva u El AlameinuLa Femme écarlateLas bellasLe Voleur de crimesNell'anno del SignoreProvaz a koltSetkání v pouštiŽivot, láska, smrtAngelika a sultánLa Leçon particulièreLa Petite VertuMaldonneTajný agent na Blízkém východěTenkrát na ZápaděJ'ai tué RaspoutineL'homme qui trahit la mafiaLa MusicaLamielNezkrotná AngelikaAngelika a král


Aktualizace osobnostního profilu Robert Hossein: 18.4. 2024 22:29