Richard Kiel (1939 - 2014)


Tento obrovský 2,18 metrů měřící herec se proslavil hlavně hraním různých obřích zloduchů, siláků a příšer. Předtím, než se stal hercem, se živil jako vyhazovač v baru či prodavač hřbitovních pozemků.

Ovšem jeho nepopíratelně nejslavnější role je bondovský záporák Jaws (v českém dabignu známý jako Zub), který je vybaven železnými čelistmi a dokáže rozkousat cokoliv. Tato role byla naprosto geniální a Jaws/Zub patří k tomu nejlepšímu, co bylo kdy v bondovkách viděno. V této roli působil naprosto nepřemožitelně. V bondovce AGENT, KTERÝ MNE MILOVAL začal dokonce jíst auto a byl diváky tak oblíbený, že to dotáhl i do dalšího dílu MOONRAKER, kde zase překousl ocelové lano od lanovky. Ke konci se s Bondem (Roger Moore) vlastně i spřátelil a pomohl mu zachránit svět. Tím se ovšem s bondovskou sérií nerozloučil a nadaboval i několik videoher.

V roce 1992 měl vážnou automobilovou nehodu a od té doby má problémy s rovnováhou. Při chůzi používá hůl a na delší tratě jezdí na scooteru. Ve filmu RIVALOVÉ je zabírán jen od pasu nahoru. Jen 2x je tam zabíráno celé jeho tělo, a to se vždy o něco opírá.

Nyní vlastní filmovou produkční společnost v Oakhurstu v Kalifornii. Richard Kiel je dnes legendou a i když málokdo zná jeho jméno, tak postavy, které ztvárnil, jsou nezapomenutelné.


13.9.1939
Detroit, Michigan, USA
10.9.2014
Fresno, California, USA
Richard Kiel csfd

The AwakenedNa vláskuInspektor GadgetRivalovéThe Giant of Thunder MountainZávod s časemThe Princess and the DwarfBledý jezdecQing bao long hu menBláznivá mise 3Velký závod 2HystericalPhoenixJe to fajnWu zi tian shuHumanoidMoonrakerThey Went That-A-Way & That-A-WayOddíl 10 z NavaroneŠpion, který mě milovalFlash and the FirecatGusStříbrný bleskBarbary CoastNejtěžší yardDeadhead MilesThe Boy Who Stole the ElephantZa jasného dne uvidíš navždyNow You See It, Now You Don'tSkidooMan Called Dagger, ALas Vegas HillbillysBrainstormThe Human DuplicatorsTwo on a GuillotineElvis Presley: RoustaboutNasty Rabbit, TheHouse of the DamnedLassie - Velké dobrodružstvíZamilovaný profesorEegahThe PhantomThe Phantom PlanetThe Fall GuyStarsky a HutchVan Dyke and CompanyBarbary CoastLand of the LostI Dream of JeannieThe Wild Wild WestThe Twilight ZoneTrue BondThe Spy Who Loved Me: 007 in EgyptBest Ever BondJames Bond Stars


Aktualizace osobnostního profilu Richard Kiel: 14.2. 2024 06:05