Jana Šulcová (1947 - 2023)


Jana Šulcová se narodila v Praze. Přestože nepocházela z herecké rodiny, herectví ji přitahovalo už od dětských let. Se svým bratrem hrávala loutkové divadlo, recitovala ve škole a organizovala kulturní vystoupení. Mimo jiné chodila i do Dismanova rozhlasového dětského souboru a na gymnáziu se svým spolužákem Vítězslavem Jandákem hrála divadlo. Vystudovala DAMU a ještě během studia se stala v roce 1969 členkou Městských divadel pražských. Disponovala nejen talentem, ale i osobním šarmem a fyzickým půvabem. Získala proto ještě jako studentka první filmové a televizní role, byť byly rozsahem nevelké. Objevila se např. v televizní pohádce KŘESADLO a Juraj Herz ji obsadil do svých filmů KULHAVÝ ĎÁBEL a SPALOVAČ MRTVOL.

Až do konce 80. let šla z role do role a v žebříčcích herecké popularity se pravidelně umisťovala do pátého místa. Až na výjimky nehrála obtížné dramatické role, ale platila za spolehlivou, výkonnou herečku. Sympatie diváků se opíraly o fakt, že Šulcová hrála v drtivé většině kladné postavy, se kterými se fanoušci mohli ztotožnit. V 70. letech to byly romantické křehké dívky a sympatické holky ze sousedství, v 80. letech se plynule přeorientovala na role mladých maminek s elegantním vzhledem a chováním. Jednou z mála výjimek byla postava psychopatické narkomanky v televizní hře PANENKA, kde byla protihráčkou Josefa Abrháma.

Z významnějších televizních postav stojí za zmínku role maminek v seriálu TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU a především dobově velice populárním MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ. Objevila se v historickém snímku Otakara Vávry OLDŘICH A BOŽENA, ale největší filmovou příležitost jí poskytla Marie Poledňáková, která si ji nejprve vybrala nejprve do hlavní role televizní hlasatelky Magdy v televizním filmu KOTVA U PŘÍVOZU a posléze jí nabídla vděčnou roli Kateřiny Horákové v diváckém megahitu 80. let, rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT. Nebyla to ve filmové kariéře Jany Šulcové její největší role, zato bezkonkurenčně nejúspěšnější.

Provdala se za spolužáka ze stejného ročníku na DAMU Oldřicha Víznera a narodily se jim dvě dcery. Manželství, které bylo dlouhá léta považováno za vzorné, se koncem 80. let rozpadlo a nastupující životní krizi umocnily proměny televizního a filmového trhu, které přinesly úbytek pracovních příležitostí. Herečka upadla do závislosti na alkoholu a antidepresivech, což jí spolu s následnými zdravotními dopady bezmála na desetiletí téměř vyřadilo z herecké práce. V roce 1992 musela po 23 letech opustit Městská divadla pražská a poté, pokud jí to zdravotní stav dovolil, hostovala na scéně Divadla bez zábradlí.


12.2.1947
Praha, Československo
28.7.2023
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jana Šulcová csfd

DariaCena za štěstíKobry a užovkyBastardiDoktor od jezera hrochůObčanský průkazSvědomí Denisy KlánovéOpravdová láskaMiluj bližního svéhoDuše jako kaviárPravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcemSpolečniceTrioHořké vínoAriadnina niťSpolečenská hraDětinské hry dospělýchMilostivé létoPřes padací mostySúkromné životyMuka obraznostiSmrt guvernéraBoganJsem vrah?O lesním královstvíKámen a růžeOperace mé dceryPeníze a krevPřáteléSíťTrvale jasnoVýpověďXYZDobré světloHavárie v zámeckém parkuKaždý má svůj denFešák HubertImillaOldřich a BoženaTabákový kapitánV bludisku pamätiHořký podzim s vůní mangaO hodném Fridolínovi a zlé JózePles v opeřeBláznivé jaroDiplomatHořká vůně létaPortrétS tebou mě baví světHraj, jak kvetou stromyNačasovaná smrtNárodní divadlo - Zázračný světPřicházejí bosí: NezralostUbohý pan KufaltHavárieKotva u přívozuPanenkaRomanetoVzorná tchyněJako listy jednoho stromu


Aktualizace osobnostního profilu Jana Šulcová: 3.11. 2023 20:23