Oľga Adamčíková (1903 - 1992)


Oľga Adamčíková se narodila jako Oľga Gontková 17. února 1903 v Kremnici. Už od dětství se zajímala o herectví. Poprvé stanula na divadelních prknech v šesti letech na scéně v Trnavě a později roku 1918 hostovala opět v trnavském divadle za režie dramatika, spisovatele a režiséra Ferka Urbánka. Následně se její cesta začala ubírat jiným směrem.

Ovšem pod vlivem ředitele Drahoše Želenského a svého manžela se rozhodla pro profesionální dráhu herečky v Nové scéně v Bratislavě (1946 – 1951) a až do odchodu na penzi v bratislavském Slovenském národním divadle (1951 – 1960), kde však hostovala i jako penzistka. Oľga Adamčíková byla pokaždé charakterní herečkou silných matek a dramatických hrdinek, hodně často z vesnického a venkovského prostředí.

I když hodně na divadle, filmu, televizi i rozhlase převáděla malé roličky či dokonce epizodky, vtiskla jim dar lidství, pochopení, neopakovatelnosti a dobroty srdce. Jako herečka sehrála například Kordulu („Strakonický dudák“), Chůvu („Romeo a Julie“) a nebo Ponciu („Dům Bernardy Alby“).

Ve slovenském filmu debutovala počátkem 50. let a úplně naposledy se v něm ještě objevila na konci normalizačních 70. let. Poprvé si zahrála Rendkovou v dramatu Paľo Bielika LAZY SA POHLI (1951). Během 50. let se objevila jako Rebrová v Bielikově komedii V PIATOK TRINÁSTEHO (1953), matka ve snímku RODNÁ ZEM (1953) Josefa Macha, Grochalka v Bahnově dramatu POLE NEORANÉ (1953), Púplavová v DREVENEJ DEDINE (1954) Andreje Lettricha, Marta Bubníková v komedii NIE JE ADAM JAKO ADAM (1956) Paľo Bielika, Rusiňková v Lettrichově filmu ČISTÉ RUKY (1956) a též Adamcová ve slovensko – maďarské Pavlovičově a Bánově komedii DÁŽDNIK SVÄTÉHO PETRA (1958).


17.2.1903
Kremnica, Uhry, Rakousko-Uhersko
16.8.1992
Bratislava, Československo
Oľga Adamčíková csfd

A pobežím až na kraj svetaHra na teloLesankaMajka tárajkaS vetrom vo vlasochBambusová dievčinaKazko VlaskoSpevák PeterŽabí ženíchVládca OidipusDobrý deň, stará mamaSerenáda pre MartinuČervené vínoNemám čo povedaťPomstaĽudia z kanálovej štvrteDrotárova svadbaDva životySvedomieZorenkaŠkriatokČervené vínoKlinko a Kompit kráľRekomandoGeneráciaPredposledné dniRomán o baseTraja svedkoviaZbehovia a pútniciKrotkáRok na dedineStudMajster katSmoliarkaTisíc podpisov za obžalovanéhoBez svatozářeSmrt si říká EngelchenKolegoviaMladé letáPolnočná omšaTam za lesemBratiaPredjarieVelká samotaDáždnik svätého PetraNie je Adam ako AdamČisté rukyDrevená dedinaPole neoranéRodná zemV piatok, trinásteho...Lazy sa pohlyRozprávky pätnástich sestierPerifériaBakalářiVolám sa TinaSloník medzi zvieratkami


Aktualizace osobnostního profilu Oľga Adamčíková: 26.2. 2024 20:32