Henri Meilhac (1831 - 1897)


Henri Meilhac, francouzký básník a dvorní libretista Jacquese Offenbacha. Datum narození je sporné. Podle identifikátoru LCCN (Library of Congress Control Number, knihovna amerického kongresu) se narodil 21. února 1831. Stejné datum uvádí encyklopedie Britannica, ročník 1911. Podle jeho přátel i z dochované korespondence je zřejmé, že narozeniny slavil vždy 23. února. Správná odpověď leží v pařížské matrice.

V roce 1864 napsal libreto, kterého se chopil Jacques Offenbach. Výsledkem byla KRÁSNÁ HELENA, později námět pro několik filmů. O dva roky později vzniklo ve spolupráci s Ludovicem Halévym libreto k operetě BARBE-BLEUE, což je francouzký lidový příběh o Modrovousovi. Ve stejném roce vzniká námět pro operetu LA VIE PARISIENNE (zkuste název díla zadat do vyhledávače tohoto fóra). O rok později píše VELKOVÉVODKYNĚ Z GEROLSTEINU (podle tohoto námětu vzniklo asi pět filmů). V období 1868 až 1875 spolupracoval na dalších osmi operách a roku 1875 přichází na svět CARMEN podle novely Prospera Mériméeho. Roku 1884 napsal s Philippem Gillem libreto k opeře MANON (též uváděna jako MANON LESCAUT), která se řadí k nejhranějším kusům francouzké opery. Henri Meilhac byl roku 1888 jmenován členem Francouzké akademie. Pohřben je na pařížském hřbitově Montmartre.


21.2.1831
Paříž, Île de France, Francie
6.7.1897
Paříž, Île de France, Francie
Henri Meilhac csfd

Carmen in 3DCarmen z KhayelitsheCarmenDie Fledermaus (La chauve-souris)ManonBelle Hélène, LaCarmenLa vie parisienneDie FledermausLes brigandsCarmenDie FledermausCarmenLilla helgonetDie FledermausGeorges Bizet: CarmenPerikolaCarmenTragédie de Carmen, LaNetopýrLetučaja myšPericolaParížsky životMamzelle NitoucheNebesnyje lastočkiSchöne Helena, DieDie FledermausPlay mam'zelle NitoucheMamsell NitoucheNebáncsvirágCarmenSköna HelenaFrøken NitoucheLepakkoMamselle NitoucheDie FledermausPikku pyhimysNetopýrOh... Rosalinda!!Rauschende MelodienRéveillon, LeMam´zelle NitoucheEine Nacht in VenedigMosquita muertaDie FledermausIl diavolo va in collegioLilla helgonetCarmenThe Toy WifeTricoche et CacoletNetopýrLa vie parisienneParisian LifeVeselá vdovaMamzelle NitoucheMamzelle Nitouche (francouzská verze)NetopýrNetopýr (francouzská verze)Tak žije PařížNiniche


Aktualizace osobnostního profilu Henri Meilhac: 17.11. 2023 02:38