Euripides


Euripides patří k nejznámějším starořeckým dramatikům. Byl nejmladší ze slavné trojice Aischylos – Sofokles – Euripides. Všichni tři pocházeli z Attiky (kraj s hlavním městem Athénami) a zcela zásadním způsobem ovlivnili vznik evropského divadla tak, jak ho dnes známe.

Jeho přístup k psaní byl inovativní. Zaměřil se na lidské konflikty a dal důraz na psychologické vykreslení svých hrdinů. Pověst vypráví, že se znal s různými sofisty (učiteli) a že se vzdělával u slavného Anaxagory. To bude zřejmě pravda, neboť z jeho děl vyplývá odklon od tradičního pojetí starořeckého náboženství a jiný pohled na morálku. Sofisté zpochybňovali mnoho do té doby zažitých postojů a názorů, někteří dospěli až ke vše zpochybňujícímu relativismu (odtud hanlivé označení „sofistika“, znamenající záměrné překrucování informací). Euripida tento myšlenkový proud zřejmě výrazně ovlivnil. Položil důraz na ženské hrdinky, přestože nebyl první dramatikem, který uvedl ženu na jeviště.

Jeho nejznámější hrou je „Medea“, příběh zrazené ženy, manželky vůdce argonautů Iasona. Ta z lásky k němu zradila vlastního otce i bratra. Když se později začal ucházet o korintský trůn skrze princeznu Glauké, dceru krále Kreonta, Medeu zavrhl. Ona, která byla v antice považována za jednu z nejmocnějších čarodějnic, z pomsty zabila Glauku, Kreonta i své dva syny, které s Iasonem měla. Z Iasona se poté stal opovrhovaný uprchlík.

Příběh Médey byl mnohokrát zpracován nejrůznějšími umělci. Ke slavným zfilmovaným verzím patří francouzsko-italsko-německý film režiséra Piera Paola Pasoliniho Médée z roku 1969 (s operní pěvkyní Mariou Callas v hlavní roli) a dánský film režiséra Larse von Triera Medea z roku 1988 (podle scénaře Carla Theodora Dreyera).

30.3.2024
Makedonie
Euripides csfd

(A)polloniaIfigenia w A...ExtranjeraThe Women of TroyBacchae, TheMédéeMédéeBackanternaMedeaMédeaMedeiaMedeaIfigenieDie BakchenSpiti stous vrahousMedéiaIphigénia a Tauruszok földjénThe Trojan WomenAlkeste - Die Bedeutung, Protektion zu habenIl pistolero dell'Ave MariaMédeaTeatterituokio: KyklooppiHeraklesTroerinnen, DieLas troyanasMedeaElektraPhaedraLe BaccantiMedeaMedeaEstudio 1Gran teatroPlay of the WeekMédeaÉlectre / OresteIfigenie v AuliděEin Traum, was sonstAlkestisDie Helena des EuripidesDionysus in '69CassandraMedea


Aktualizace osobnostního profilu Euripides: 30.3. 2024 20:18