Casimir Oberfeld (1903 - 1945)


Hudební skladatel Casimir Oberfeld proslul jako autor meziválečných operet, jeho jménem je podepsána i hudba k více než padesáti filmům, a i když většinu života strávil na různých místech v Evropě, nakonec se stal obětí holocaustu a je pohřben v české Přelouči. Pocházel z židovské rodiny a narodil se jako Kasimierz Jerzy Oberfeld v polské Lodži. Hudbu studoval původně ve svém rodišti, ale již počátkem dvacátých let odešel do Francie, kde se jako profesionální hudebník začal prosazovat od roku 1924.

Poprvé komponoval pro komedii POSTRACH BILETÁŘŮ (Le roi de resquilleurs, 1930) v hlavní roli s již zmíněným Georgesem Miltonem. S ním pak spolupracoval na dalších třech filmech, především ale od poloviny třicátých let svými písněmi pomáhal budovat popularitu tehdy začínajícího a později slavného komika Fernandela. Jejich prvním společným filmem byla komedie FLAMENDR FERDINAND (Ferdinand le noceur, 1935), na intenzitě nabrala jejich spolupráce až koncem třicátých let, kdy Oberfeld skládal písně pro úspěšné Fernandelovy komedie BARNABÁŠ (Barnabé, 1938) nebo LE SCHPOUNTZ (1938).

Kromě filmové hudby Oberfeld nadále psal operety, některé z nich se ostatně dočkaly i filmové podoby. Jen výjimečně skládal pro dramatický žánr, sluší se připomenout špionážní válečný film SLEČNA DOKTOR (Mademoiselle Docteur, 1937) režiséra G. W. Pabsta. Následovaly i další velké úspěchy s Fernandelem (BYL JSEM TO JÁ – Raphaël le tatoué, 1939) nebo VLOUPÁNÍ (Fric-frac, 1939). Nejčastěji jej ke spolupráci zval režisér Maurice Cammage, pro nějž Oberfeld napsal hudbu ke dvanácti filmům.

S ohledem na Oberfeldův židovský původ zasáhl do jeho dalších životních osudů dramaticky začátek druhé světové války. V roce 1940 sice ještě přišla do kin úspěšná komedie PAN HECTOR (Monsieur Hector, 1940) s Fernandelem v titulní roli, ale krátce nato byl Oberfeld donucen k odchodu do soukromí. Jeho pokus dostat se do Spojených států nevyšel a několik let žil v ilegalitě v Nice v jižní Francii. Teprve po zostření poměrů koncem války byl zatčen na základě udání a přes pomoc vlivných přátel (Fernandel) byl deportován do Osvětimi.


16.11.1903
Łódź, Polsko
24.1.1945
Přelouč, Protektorát Čechy a Morava
Casimir Oberfeld csfd

Monsieur HectorFric-FracLe Paradis des voleursLes cinq sous de LavarèdeRaphaël le tatouéBarnabéDeux combinards, LesDompteur, LeErnest le rebelleLe SchpountzTricoche et CacoletUne de la cavalerieVacances payéesÊtes-vous jalouse?Dégourdis de la 11ème, LesLa Belle de MontparnasseMademoiselle DocteurPorte-veine, LeMaris de ma femme, LesPrête-moi ta femmeRigolbocheTrain de plaisirUne femme qui se partageFerdinand le noceurŽivot je pes (francouzská verze)On a trouvé une femme nueOncle de Pékin, L'École des contribuables, L´Bouboule 1er, roi nègreFakir du Grand Hôtel, LeNon son gelosaAvec l'assuranceChampion du régiment, LeConduisez-moi, MadameL'Affaire BlaireauNe sois pas jalousePouponnière, LaTriangle de feu, LeUne idée folleHomme en habit, UnLa Bande à BoubouleLe lit conjugalBobul, král taškařůMephisto


Aktualizace osobnostního profilu Casimir Oberfeld: 5.12. 2023 12:28