Tamara Sjomina 85 let


Tamara Petrovna Semina se narodila 25.10. 1938 v Lgově v Kurské oblasti. Její otec byl voják, velitel tankové čety Petr Bochonov, který padl ve válce. Roku 1942 byla její matka spolu s dvěma malými dětmi evakuována, později se odstěhovali k prarodičům do Brjanska, kde Tamara začala chodit do školy. V roce 1946 se Tamařina matka provdala za Petra Semina, který sourozence Tamaru a Petra adoptoval a stal se jim milujícím otcem. Na jeho počest nosí Tamara celý život jeho jméno.

Mezi svými spolužačkami působila jako ošklivé káčátko, ale to ji netrápilo. Chtěla hrát, zahrála si šestiletého chlapce sedícího v okně, nebo třeba třetí manželku. Již v prvním ročníku umělecké školy hrála v diplomových pracích mladých režisérů a kameramanů. Hrála ve výstřední komedii Andreje Sacharova „Muž přes palubu“. A v třetím ročníku debutovala v Azarovově VŠECHNO TEPRVE ZAČÍNÁ (1959).

Všichni učitelé předpovídali, že se uplatní především jako komediální herečka, Tamara však dělala kariéru především v dramatických rolích. Pro tento žánr ji objevil Michail Švejcer, který ji obsadil do role Maslové v adaptaci románu Lva Tolstého VZKŘÍŠENÍ (1960). Za tuto roli byla vyhlášena v čtenářské anketě Sovětské obrazovky nejlepší herečkou. V roce 1962 obdržela Semina cenu za nejlepší ženský herecký výkon na XV. Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

V roce 1963 si zahrála roli Aleksandry ve filmu DEN ŠTĚSTÍ režiséra Josifa Chejfice. V druhé polovině šedesátých let hodně točila, hrála ve filmech různých žánrů, kde prokazovala svůj univerzální talent. Vznikly tak filmy jako ČLOVĚK, KTERÉHO MILUJU (1966), LÁSKA SERAFIMA FROLOVA (1968), nebo JEDEN Z NÁS (1970).


25.10.1938
Lgov, Sovětský svaz
Tamara Sjomina csfd

Uroki vyživanijaDojti do ručkiJa podarju těbe ljubovMaša i MedveďZolotaja rybka v gorodě NMaestro vorIspolnitěl prigovoraVvěrch tormaškamiKazjonnyj domMolodoy chelovek iz khoroshey semyiBomž. Bez opreděljonnovo mesta žitělstvaSeraja myšSbohem, parto z mojí čtvrtiZagadochnyj naslednikVěraJeščo ljublju, ješčo nadějusOsoboje podrazdělenijeNajdi na sčastě podkovuSvobodárnaZáře nad SibiříTajemství zápisníkuDym otěčestvaOpasnyje druzjaJemeljan PugačovKrčma na Pjatnické uliciA u nas byla tišina...DobrotaBezottsovshchinaČjornyj princRasskaži mně o sebjeOdin iz nasSokhranivshiye ogonLjubov Serafima FrolovaOni živut rjadomPro čuděsa čelověčeskijeZlaté teleMuž, kterého milujiVremja, vperjod!Čistyje prudyDen štěstíDvorní zpěvačkaKolegovéNebezpečná trasaVzkříšeníVšechno teprv začínáVlaky se vracejíNě dožďotěsStažjoryPrizraki ZamoskvorečjaKoroleva MedsestraLjudmila GurčenkoLinija MartyPervaja ljubovBednyje rodstvennikiJabloněvyj sadGjulčatajOkhotniki za brilliantamiChimikBaťuška


Aktualizace osobnostního profilu Tamara Sjomina: 28.3. 2024 21:26