Jaume Balagueró 55 let


Jaume Balagueró se narodil 2. listopadu ve Španělsku, konkrétně ve městě Lleida (Katalánsko), ale vyrůstal v Barceloně. Věnoval se studiu fotografie a kinematografie. Studium úspěšně zakončil v roce 1991. Z počátku pracoval jako novinář na volné noze a publikoval v různých filmových časopisech. Také působil jako hostitel v talk-show jednoho ze španělských rádií. Poté pomalu začala startovat jeho filmová kariéra.

Konečně v roce 1999 přichází tento španělský filmař se svojí celovečerní prvotinou, LOS SIN NOMBRE (anglicky The Nameless – Bezejmenní). Balagueró si k tomuto filmu sám napsal scénář a podílel se i na produkci. Film se stal velikým úspěchem a to i mezi kritiky. Na různých světových festivalech získal nespočet nominací, z nichž velkou část proměnil ve vítězství.

Po dvou letech spatřil světlo světa další celovečerní film, mrazivý horor TEMNOTA (2002), který sice už nebyl takovým hitem, ale ani žádným zklamáním a potvrdil Balaguerův hororový potenciál. Rok 2005 znamenal další úspěch ve formě několika ocenění za další horor se skvělou atmosférou NEPŘEMOŽITELNÉ ZLO.

Zatím poslední snímek, který nám Balagueró představil, byl horor [REC] (2007). Na režii tohoto filmu spolupracoval s dalším mladým španělským tvůrcem Paco Plazou. Tento počin opět přinesl svým tvůrcům mnoho cen, především na španělských festivalech. Veliký úspěch ale zaznamenal i u diváků. Byl také na jakémsi pomyslném počátku návratu k filmům, jejichž děj sledujeme skrz „oko“ kamery, která je v rukou jednoho, či několika účastníků příběhu, a tak film působí velice reálně a autenticky, spíše jako dokument, než jako film. Při pohledu na tuto techniku natáčení si jistě mnozí vzpomenou na Záhadu Blair Witch (1999), která se i přes nízký rozpočet stala kasovním trhákem.


3.11.1968
Lleida, Cataluña, Španělsko
Jaume Balagueró csfd

VenusVelká španělská loupežMusaREC 4: ApokalypsaZatímco spíšRec 2RECPelículas para no dormir: Para entrar a vivirNepřemožitelné zloTemnotaBezejmenníHistorias para no dormirOT: La películaInquilinosMiedoDías sin luzAliciaInsideSpanish MovieEl crac[REC] Terror sin pausaInto the Dark: Exploring the Horror FilmCinémas d'Horreur - Apocalypse, Virus, ZombiesCinemacat.catNouveaux visages de la peur, LesMorfingBuenafuenteEl clubVersión españolaContinuarà...El MagacineCinema 3


Aktualizace osobnostního profilu Jaume Balagueró: 16.11. 2023 11:32