Marie Brožová (1901 - 1987)


Marie Brožová se narodila 14. září 1901 v Hustopečích nad Bečvou do zcela umělecké rodiny. Jejím otcem byl divadelní ředitel Karel Brož (1851 – 1925), matkou herečka Kateřina Brožová (1861 – 1951), sourozenci herci Růžena Opravilová (1892 – 1976) a Antonín Brož (1895 – 1983) a manželem architekt Karel Lhota (1894 – 1947) a divadelní režisér Bohuš Stejskal (1896 – 1955). Díky této dispozici v dětství hrála divadlo (po prvním sňatku krátce hrála jako Marie Lhotová) ve společnosti svého otce. Bez větších hereckých školení (jen díky pravé a přínosné praxi a vedení otce) se uchytila u kočovných společností.

Na divadelních prknech se skvěle se svým realistickým herectvím představila např. jako Julie („Romeo a Julie“), královna Marie Stuartovna („Marie Stuartovna“), Jenůfa („Její pastorkyňa“), Maryša („Maryša“), Emilie Marty („Věc Makropulos“), Hanička („Lucerna“), Slávka Hlubinová („Měsíc nad řekou“), Titanie („Sen noci svatojánské“), Solveig („Peer Gynt“), Porcie („Kupec benátský“), Valča Peroutová („Léto“) a inscenacích „Gazdina roba“, „Mladá garda“, „Přelom“, „Deník Anny Frankové“, „Vějíř lady Windermerové“.

K filmové práci se dostala až na prahu své čtyřicítky ve velkých úlohách psychicky otřesené (ale silné) Marie Rynešové ve Slavínského dramatu ADVOKÁT CHUDÝCH (1941), profesorky zpěvu Májové ve Vávrově TURBINĚ (1941) podle stejnojmenného románu Karla Matěje Čapka – Choda a ženy starosty Kovandy (Jaroslav Průcha) v Čápově JAN CIMBURA (1941).

Sama herečka si dlouhé opomíjení filmařů vysvětlovala tím, že by její „světlé oči působily na plátně slepě“. Do konce okupace ještě hrála manželku tkalce (Gustav Hilmar) v Barochově krátkém snímku POHÁDKA O KNOFLÍKU (1944) a bývalou lásku Leopolda Koháka (František Hanus) Emu Kalinovou – Lebedovou v poetické komedii ŘEKA ČARUJE (1945) Václava Kršky.


14.9.1901
Hustopeče nad Bečvou, Rakousko-Uhersko
26.9.1987
Praha, Československo
Marie Brožová csfd

Lev s bílou hřívouPutování Jana AmoseKdyž rozvod, tak rozvodKonečná staniceVýletyHra o královnuSvítalo celou nocVeronika, prostě NikaCausa KrálíkRovnice o jedné krásné neznáméDarmošlapMuž pro domácnostO statečné princezně JaněJak se budí princeznyPasiánsPříběh lásky a ctiBouřlivé vínoO stříbrném kamínkuMedeaNevěsta s nejkrásnějšíma očimaŽena z antisvětaPavlínkaHra, kterou nikdo nepískalRomance pro devět dlouhých letÓ rozume, ó láskoZ pohádky do pohádkyNávrat pana RyšánkaHrabě DrakulaKapacitaO princezně ve věžiNaše tetičkyPodivný výslechJak chodí babičky spátMaratónTřináctá komnataKdyž má svátek DominikaLáska vojenskáO princezně, která pořád vařilaPrincezna PampeliškaSoud pana HavlenyUkradená vzducholoďŽenu ani květinou neuhodíšOliver TwistTři zlaté vlasy děda VševědaVšední dny prokurátoraPohled do očíPříběh starý deset letSbohem, deštivé město !TerezaBajajaPochodněPřípad LupínekRozrušená zeměAndělé, které jsem ztratilaDům na OřechovceMánesovéProbuzeníTapiNepřítel liduPrometheus


Aktualizace osobnostního profilu Marie Brožová: 10.11. 2023 23:17