Terezie Brzková (1875 - 1966)


Pocházela z rozvětvené divadelnické rodiny. Její otec byl ředitel kočovné společnosti Vilém Jelínek. Její sestry patřily vesměs mezi známé herečky (Otýlie Beníšková, Marie Spurná, Hana Vojtová). Byla tetou herce Jaroslava Vojty a jeho sestry herečky Hermíny Vojtové. Od mala se pohybovala na jevišti otcovy kočovné společnosti. Na své štaci vystřídala několik takových společností a v roce 1906 už hrála v kamenném divadle a to ve Východočeském divadle v Pardubicích. V letech 1907 - 1914 hrála v Plzni a v letech 1914 - 1919 zakotvila na čas v Národním divadle, aby odtud odešla za svým druhým manželem Václavem Zeifertem k jeho kočovné společnosti. Od roku 1927 hrála opět v Plzni až do odchodu do důchodu v roce 1939. Ještě v letech 1943 a 1947 vystoupila dvakrát na scéně Národního divadla jako host. Podle svých velkých vzorů (její sestry a herečka Marie Ryšavá) uplatňovala Brzková ve svém raném období divadelní realismus. Postupně vyrůstala v představitelku velkých ženských hrdinek, u nichž upoutávala kritiku i diváky promyšleností a lyričností projevu a obrovskou kultivovaností řeči. Mezi její velké divadelní role, které vytvořila na scéně Národního divadla patří královna Runa (Zeyer - Radúz a Mahulena, chlalupnice Černá (Svoboda - Směry života) nebo babka (Jirásek - Lucerna).

Další role Terezie Brzkové se nesly v podobném duchu. Téměř vždy to byla dobrosrdečná žena, např. hospodyně Háta v dramatu TANEČNICE, zbudovská babička v MLHÁCH NA BLATECH, paní Magdaléna v komedii KLUCI NA ŘECE. Protikladem byla role hrabivé, panovačné, protivné a senilní staré hraběnky v kostýmní komedii POČESTNÉ PANÍ PARDUBICKÉ. Kritikou, ale i diváky byla ceněná její role Kolmistrové v dramatu VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI po boku nezapomenutelného Františka Smolíka. Potom už následovaly jen menší role moudrých a dobrých stařenek, které si však diváci dobře pamatují. Např. mlynářka v pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA, kořenářka v pohádkové komedii BYL JEDNOU JEDEN KRÁL, stařena v dramatech JAN ŽIŽKA a PROTI VŠEM, nebo babička - pacientka ve SNECH NA NEDĚLI. Svou první roli vytvořila Brzková v neuvěřitelných 64 letech a tu poslední v 84 letech. Byla to stařenka v pohádce PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU.

V roce 1955 získala Brzková titul Zasloužilá umělkyně. Jejím prvním manželem byl herec Josef Brzek, druhým manželem ředitel kočovné společnosti Václav Zejfert.


11.1.1875
Kolín, Čechy, Rakousko-Uhersko
19.11.1966
Praha, Československo
Terezie Brzková csfd

Princezna se zlatou hvězdouSny na neděliHry a snyJurášekProti všemRoztržkaJan ŽižkaByl jednou jeden král...Ještě svatba nebyla...Divotvorný kloboukPyšná princeznaMalý partyzánPastTemnoVstanou noví bojovníciNávrat domůAlenaPředtuchaUloupená hraniceČapkovy povídkyČerní myslivciDěvčica z BeskydKluci na řecePočestné paní pardubickéSkalní plemenoMlhy na blatechTanečniceBarbora HlavsováPreludiumBabičkaPoslední PodskalákKouzelný důmZasloužilá umělkyně Terezie BrzkováII. Filmové žně


Aktualizace osobnostního profilu Terezie Brzková: 16.11. 2023 11:34