Božena Böhmová (1925 - 2020)


Herečka Božena Böhmová, provdaná Vyoralová, pochází z jihočeské vesnice Přísečná u Českého Krumlova. Za druhé světové války přišla do Prahy a spolu se skupinou levicově orientovaných divadelníků zahájila hned po osvobození hereckou práci v souboru Obratník, který si vytyčil za úkol provozovat pouliční divadlo po sovětském vzoru. Stálé angažmá pak našla v Divadle mladých pionýrů (1945-1946), další sezónu pak strávila v Činohře 5. května (1946-1947).

V roce 1962 se Božena Böhmová vrátila do Prahy a získala angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde setrvala až do svého odchodu na penzi. S příchodem do hlavního města se také naskytlo více příležitostí před filmovou kamerou, i když herečku nadále provázely jen menší až epizodní role. V průběhu šedesátých let v nevelkých úlohách vystoupila v kvalitních počinech jako HRDINA MÁ STRACH (1965), SMUTEČNÍ SLAVNOST (1969) nebo DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC (1969). V následující dekádě začala častěji vystupovat také v televizi, ať již v inscenacích nebo seriálech, televizní kamera též zachytila některá divadelní představení s její účastí (VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ, 1974).

Diváci si Boženu Böhmovou nejlépe pamatují z dodnes často uváděných komedií, například HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU? (1974), kde hrála prodavačku, nebo TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980) s její kreací dryáčnické sousedky Bartáčkové. Co se týče televize, tam je nejlépe zapamatovatelná její role sálové sestry v seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1978, 1981). Před televizní a filmovou kamerou vystupovala relativně často až do konce 80. let, pak se objevila již jen v televizním seriálu LÉKÁRNÍKOVÝCH HOLKA (1995).

Božena Böhmová příležitostně pracovala také pro rozhlas nebo dabing, slyšet jsme ji mohli například v legendární sovětské pohádce MRAZÍK (1964). Při příležitosti sedmdesátých narozenin obdržela od Herecké asociace cenu Senior Prix (1995).


22.2.1925
Přísečná, Československo
25.7.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Božena Böhmová csfd

AnonymPřes padací mostyToboganPojď, dáme sbohem žízniPříště budeme chytřejší, staroušku!Matěji, proč tě holky nechtějí?Požáry a spáleništěRozedněníTen svetr si nesvlíkejHon na kočkuJak se naučit švédskyČas pracuje pro vrahaStíhán a podezřelýJá to tedy beru, šéfe...!Podivný výletIvanka a MarijkaKdy začínáme žít jinakVlivná osobaHodíme se k sobě, miláčku...?Petr pátrá s námiRinaldinoVelké trápeníJakou barvu má láskaVolání o pomocChlap pravdu uneseJako padlý sníhO BumbrlíčkoviSlepé střevoJak se dělá televizní soutěžPodezřelé prázdninyPět mužů a jedno srdceTaškařice v atelieruZlý důmFrigyes KarinthyHrabě DrakulaJak se stal hastrman v Rokytnici ševcemKapitán KordaManželské mezihryUž zase skáču přes kalužeV zátišíDen sedmý, osmá nocMlčení mužůPanenství a kriminálSmuteční slavnostTrapasyPrincezna PampeliškaDva tygřiHoře z rozumuKdyž se čerti rojiliČerná ovceHrdina má strachČintamani & podvodníkDěti slunceHandlířiChirurg Platon KrečetOranžový měsícSóloRozrušená zeměBotostrojVýstraha


Aktualizace osobnostního profilu Božena Böhmová: 16.4. 2024 06:10