Lew Ayres (1908 - 1996)


„Pro mě byla válka tím největším hříchem. Nemohl jsem totiž sám sebe přimět, abych zabíjel jiné muže.“

V roce 1929 se mu naskytla příležitost zviditelnění se ve snímku THE KISS se slavnou Gretou Garbo, nicméně hvězdu z něj udělala o rok později postava Paula Bäumera v ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT (Na západní frontě klid) na motivy stejnojmenné knihy Ericha Maria Remargue. V roce 1934 hrál v hlavní roli s Janet Gaynor v SERVANTS‘ ENTRANCE, v němž byla skloubena kombinace hraného herectví s animací Walta Disneye. Následující roky pro něj byly také úspěšné, obzvlášť 1938, kdy se objevil v úspěšném filmu HOLIDAY po boku Katharine Hepburn, Cary Granta či Binnie Barnes a mimo to přijal hlavní roli do YOUNG DR. KILDARE, snímku, který z něj učinil idola, což způsobilo, že bylo natočeno ještě několik filmů o tomto idealistickém, ale poněkud nevyzrálém mladém doktorovi. Tou dobou také hrál spolu s Joan Crawford a Jamesem Stewartem v THE ICE FOLLIES OF 1939.

V několika Ayresových filmech se odráželo obojí – jeho protiválečný postoj a medicína, kterou předčasně pověsil na hřebík. A jelikož byl pacifistou, domáhal se stát členem ve speciální zdravotnické jednotce během 2. světové války. Spojené státy sice prováděly nábor do ozbrojených sil, ale negarantovaly mu konkrétní pozici, čímž se sám deklaroval jako odpůrce vojenské služby a hlásil se do tábora CPS (Civilian Public Service, což byla alternativní skupina odpůrců vojenské služby, kteří byli ochotni sloužit zemi v nějakých oblastech kromě armádních zásahů). Ale Ayres byl veřejností dobře známou osobou a tento postoj měl za následek akorát špatné jméno pro americké ozbrojené síly, což vedlo, k zrevidování pravidla, na která Ayres upozorňoval a poté byl schopen se ke speciální jednotce zdravotníků připojit. S vyznamenáním sloužil v oblastech Tichého oceánu a Nové Guineje.

Po válce se opět uchýlil k natáčení filmů a svou rolí ve filmu JOHNNY BELINDA z roku 1948 získal nominaci na Oscara pro herce v hlavní roli. Cenu si neodnesl (předčil ho Laurence Olivier se svým Hamletem), ale jemu to zvedlo do té doby trochu pošramocenou reputaci z válečného období, kdy byl za rebela. Ayresova kolegyně, Jane Wyman, která taktéž v Johnny Belinda hrála, se do Ayrese zamilovala, jenže byla také manželkou Ronalda Reagana, kterého opustila kvůli Lew Ayresovi, byť u Ayrese nakonec neuspěla. Přesto podala žádost o rozvod, který vešel v platnost o rok později (1949) a důvod uvedla rozdíly v politických názorech.


28.12.1908
Minneapolis, Minnesota, USA
30.12.1996
Los Angeles, California, USA
Lew Ayres csfd

Hart a Hartová: Zločiny z vášněCast the First StonePod nátlakemDon CamilloSavage in the OrientOf Mice and MenReunionLetters from FrankProkletí SalemuDamienHrdinové z galaxiíSuddenly, LoveEnd of the WorldFrancis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy IncidentHeat Wave!The Questor TapesBitva o Planetu opicThe StrangerBiscuit Eater, TheShe WaitsThe ManEarth IIThe Last GenerationKořistníciRada a souhlasDonovan's BrainNo EscapeNew MexicoThe CaptureJohnny BelindaThe UnfaithfulTemné zrcadloDr. Kildare's VictoryFingers at the WindowDr. Kildare's Wedding DayMaisie Was a LadyThe People vs. Dr. KildareDr. Kildare Goes HomeDr. Kildare's CrisisDr. Kildare's Strange CaseThe Golden FleecingBroadway SerenadeRemember?Tajemný případ dr. KildareaThe Ice Follies of 1939The Secret of Dr. KildareThese Glamour GirlsHolidayKing of the NewsboysRich Man, Poor GirlScandal StreetSpring MadnessTajemství ordinaceNandáme jim to, námořníciPoslední vlak od MadriduThe Crime Nobody SawLady Be CarefulMurder with PicturesPanic on the AirShakedown


Aktualizace osobnostního profilu Lew Ayres: 9.11. 2023 08:09