Zuzana Cigánová 76 let


Kdo by si nevzpomněl na ztvárněnou postavu krásné Teriny z filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU. Tato sympatická herečka a také spisovatelka se narodila 23. 06. 1947 na Slovensku v Bratislavě. K filmu se dostala vlastně náhodou. Když jí bylo třináct let, vybral si ji režisér Andrej Lettrich do povídkového filmu TRINÁSŤROČNÍ (1960), konkrétní příběh MALÁ MANEKÝNKA. Přesto i po této malé roli ve filmu měla spíše blíže k umělecké tvorbě malířství, ve které se jí možná líbilo více částečně po mamince malířce. Její starší bratr Petr Cigán je známý loutkař a výtvarník. Cigánová vystudovala gymnázium a poté absolvovala studium na VŠMU. V období studia (1965 - 1966) přijala angažmá na Nové scéně v Bratislavě. V tomto čase dostala pozvání a hereckou příležitost se účastnit zkoušek do role půvabné postavy Teriny v poetickém filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1966), který režíroval Otakar Vávra, konkurz úspěšně absolvovala. Jejím partnerem ve filmu byl tehdy osmnáctiletý herec Jaromír Hanzlík v roli studenta Vojty. Posléze účinkovala v postavě Marfity ve filmu od režiséra Elo Havetta, SLÁVNOST V BOTANICKEJ ZÁHRADE (1969).

Kromě filmové a divadelní tvorby je úspěšná i v literární činnosti, vydala několik knížek a určitě si našla své čtenáře bez ohledu na to, že není věhlasná spisovatelka. Také svým střízlivým a hereckým projevem dokazuje profesionální vyzrálost. Zatímco na divadle stále hraje, tak z hledáčku filmařů se začala pozvolna vytrácet a dnes natáčí filmy jenom výjimečně, lépe řečeno, spíše se jí daří uplatnit své filmové a herecké přednosti jen v televizi. Zahrála si v TV seriálu SAFARI (1986) a dále i TV film PORTRÉT DORIANA GRAYA (1988) a další.

V nedávné době se vrátila z Austrálie, kde byla delší čas u své dcery a vnučky. Její vzpomínky na tento kontinent a město Sydney ležící na jihovýchodním pobřeží Austrálie jsou velmi pozitivní. Oslovili ji překrásné pláže a parky, ale hlavně příjemný životní styl spjatý s přírodou, který v ní zanechal hluboký dojem a vlastně celá tato krajina jí učarovala. Bratislavská rodačka Zuzana Cigánová se opět vrátila k herectví, které bude určitě pro slovenskou scénu Národního divadla přínosem.


23.6.1947
Bratislava, Československo
Zuzana Cigánová csfd

Ostrým nožemSúkromné životyBez problémov...Harmónia podľa VivaldihoPortrét Doriana GrayaVečná doba chvíleHra s ohňomKto zaplatí nohavicePriatelia hier a zábavBola som z olovaKľúče od mestaPutování Jana AmoseMacbethPopoluškaStretnutie v TatráchČudákBalladynaGenerálkaNa skle maľovanéNovinky našej rodinkyPosledná v abecedeTím pádemKlebetnicePrestrelené skloStrašidloVečeraFatinicaHaváriaHľadačiRytmus bubnovSázka na třináctkuČervený muškátOdsúdení na životVšetci tí čestní mužiŠtyria grobianiLeto v NohanteMeridiánMozoľovciSchody z mramoruNetopierNešťastníkNový systémOperácia RaketaÚnava materiáluŠkriatokLupiči v HammerpondeNoc v BenátkachNávštevaPrípad krásnej nerestniceŽobrácke dobrodružstvoJanko BúrkaRozlúčka v júniMalý omylPäť večerovStrašne ošemetná situáciaZlodejiZojka a ValerijaÚklady a láskaChlapci, dievčatá a psyObliehanie Berlína


Aktualizace osobnostního profilu Zuzana Cigánová: 13.3. 2024 05:19