Jack Carson (1910 - 1963)


Herec John Elmer Carson, uměleckým jménem Jack Carson se narodil 27. října 1910 v Carmanu v Manitobě, Kanada. Krátce po jeho narození se rodiče přestěhovali do USA a žili v Millwaukee, kde později Jack navštěvoval základní školu, střední, Hartford, a poté nastoupil na vojenskou akademii St. John. Na přání otce a díky tělesným dispozicím, měl John před sebou slibnou kariéru pilota, ale vše dopadlo jinak. Vzhledem k hereckým aktivitám již na střední škole, vstoupil na uměleckou dráhu nejprve v pozici estrádního – vaudevillového umělce. Projevil veliký smysl pro humor, a dokázal jej předvést i na prknech s nenásilnou elegancí a vtipem, při kterém se válelo obecenstvo doslova smíchy.

Ve filmu debutoval po boku Humphreye Bogarta ve filmu STAND-IN (1937). Převážně komediální herec dokázal, že umí hrát i vážné a dramatické role: MILDRED PIERCOVÁ (1945), kde vedle Joan Crawford ztvárnil vedlejší roli Wallyho Faye a získal také nominaci na Oscara. Zajímavá byla role ublíženého, rozporuplného syna "Velkého táty" Goopera Poolitta v KOČCE NA ROZPÁLENÉ PLECHOVÉ STŘEŠE (1958), dále obdržel ocenění kritiků za své pojetí v hudebním dramatu ZRODILA SE HVĚZDA (1954). Jako herec na volné noze smluvně hrál ve filmech společností MGM, RKO a Warner Brothers. Jeho další činností bylo působení v TV projektech THE GUY MITCHELL SHOW (1957), BONANZA (1959), ALCOA THEATRE(1959), THE TWILING ZONE (1961) a mnoha dalších.

Urostlý 1.90 m vysoký svalovec a bohém byl čtyřikrát ženatý – s Elizabeth Lindy, Kay St.Germain Wells, s níž měl dvě děti, s Lolou Albright a Sandrou Jolley od roku 1961 až do své smrti. Miloval diskuze o filozofii, před smrtí začal psát knihu o náboženství. Rád zpíval a občas vystupoval jako cirkusový klaun v utajení. V roce 1962, při studiu hry Critic´s Choice na Broadwayi, se náhle zhroutil a byl převezen do nemocnice, kde mu byla diagnostikována rakovina žaludku. Jack Carson zemřel zakrátko a náhle k překvapení všech svých kolegů, v kalifornském Encinu ve věku pouhých 52 let dne 2. ledna 1963. Na hollywoodském chodníku slávy má dvě hvězdičky. Osobní citát: „Fanoušci jsou lidé, kteří nenechají herce samotného v pocitu být sám sebou“.


27.10.1910
Carman, Manitoba, Kanada
2.1.1963
Encino, California, USA
Jack Carson csfd

A Star Is Born: Special FeaturesSammy the Way Out SealKing of the Roaring 20's - The Story of Arnold RothsteinThe Bramble BushKočka na rozpálené plechové střešeRally 'Round the Flag, Boys!The Tarnished AngelsThe Tattered DressMagnificent RoughnecksThe Bottom of the BottleAin't Misbehavin'Phffft!Red GartersZrodila se hvězdaDangerous When WetMister UniverseThe Groom Wore SpursBright LeafThe Good Humor ManJohn Loves MaryMy Dream Is YoursNádherný pocitAlways TogetherApril ShowersRomance on the High SeasTwo Guys from TexasLove and LearnOne More TomorrowThe Time, the Place and the GirlTwo Guys from MilwaukeeMildred PierceováRoughly SpeakingHollywood CanteenJezinky a bezinkyMake Your Own BedShine On, Harvest MoonThe DoughgirlsPrincess O'RourkeThank Your Lucky StarsThe Hard WayGentleman JimLarceny, Inc.The Male AnimalWings for the EagleBlues in the NightLove CrazyNavy BluesPan Smith s manželkouThe Bride Came C.O.D.The Strawberry BlondeAlias the DeaconCity of ChanceEnemy AgentGirl in 313I Take This WomanLove Thy NeighborLucky PartnersParole FixerQueen of the MobSandy Gets Her Man


Aktualizace osobnostního profilu Jack Carson: 19.11. 2023 16:38