Jack Conway (1887 - 1952)


Hugh Ryan „Jack“ Conway byl americký filmový režisér a producent, stejně jako herec mnoha filmů první poloviny 20. století.

V roce 1913 vložil svůj um a inspiraci do režie. O čtyři roky později už se prosadil jako režisér a získal cenné zkušenosti (1916–17 a 1921–23). V letech 30. a 40. natáčel komedie pro MGM, poté již přešel plně pod MGM. Tvořil dobrodružné filmy i historická dramata. Zůstal u MGM až do roku 1948, kde často zastával prestižní tvorbu s nejlepším mužem studia a hvězdou té doby Clarkem Gablem, kdy spolu natočili filmy: Boom Town (1940), Honky Tonk (1941) a The Hucksters (1947) – všechno solidní kasovní hity.

Conway byl jedním z týmu smluvních ředitelů MGM, kteří se vzdali jakéhokoliv předstírání konkrétního individuálního stylu ve prospěch práce v rámci přísných podmínek stanovených vedením studia, přesto dodával komerčně úspěšnou zábavu, včas a v rámci rozpočtu.

Ve svém nejslavnějším filmu A Tale of Two Cities (1935) použil jen pro pařížské mafiánské scény na 17 000 komparzistů. Tuto velkolepou adaptaci Dickensovy klasiky stále mnozí považují za skvělou verzi příběhu. Dalším populárním hitem byla sofistikovaná hvězdná komedie Děvče se špatnou pověstí (1936). Také režíroval Viva Villa! – úspěšný film MGM s Wallacem Beerym, který byl nominován na čtyři Oscary. Conway a režisér Edmund Goulding sdílejí vyznamenání za režii s nejvíce nominovanými filmy v kategorii „s nejlepším filmem“, aniž by byli nominováni za nejlepší režii, a to tři. Conwayovými nominovanými filmy byly Viva Villa!, A Tale of Two Cities a Děvče se špatnou pověstí.


17.7.1887
Graceville, Minnesota, USA
11.10.1952
Pacific Palisades, California, USA
Jack Conway csfd

Julia MisbehavesDesire MeHigh BarbareeTrhovciDragon SeedAssignment in BrittanyCrossroadsHonky TonkLove CrazyTekuté zlatoLady of the TropicsRivalovéAmeričan v OxforduZačalo to v ŠanghajiSaratogaZrodila se hvězdaDěvče se špatnou pověstíA Tale of Two CitiesOne New York NightTarzan a jeho družkaThe Gay BrideThe Girl from MissouriViva Villa!Hell BelowThe NuisanceThe Solitaire Man-But the Flesh Is WeakArsène LupinNebezpečná rudovláskaJust a GigoloThe Easiest WayNew MoonThe Unholy ThreeThey Learned About WomenBingo, děvče z pralesaHra s rozkoší a láskouAlias Jimmy ValentineBringing Up FatherThe Smart SetWhile the City SleepsThe Understanding HeartTwelve Miles OutBrown of HarvardSoul MatesThe Hunted WomanThe Only ThingThe Heart BusterThe RoughneckThe Trouble ShooterCirkus WaltonLucretia LombardQuicksandsThe PrisonerTrimmed in ScarletWhat Wives WantAcross the DeadlineAnother Man's ShoesDon't ShootLong Chance, TheStep on It!


Aktualizace osobnostního profilu Jack Conway: 10.4. 2024 11:49